Pieczone ziemniaki z czosnkiem

Smaker podał mi świetny sposób jak można przygotować pieczone ziemniaki z czosnkiem. Przygotowanie takiego obiadu idzie szybko, jednak trzeba dać trochę czasu na upieczenie ziemniaków. W międzyczasie można przygotować np. pulpety z mięsa mielonego lub po prostu pilnować piekarnika ;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone! 
 
Składniki 

1 kg ziemniaków w mundurkach
4 ząbki czosnku 
pół kostki masła
sól, pieprz 

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć, naciąć je na grubość ok 5 mm, ale pilnować, by nie przeciąć ich do końca. Czosnek pokroić w plasterki i ponadziewać nim ziemniaki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, roztopionym masełkiem posmarować i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągnąć, nałożyć na każdy ziemniak po łyżce masła i zapiekać przez kolejne 30 min. Widelcem sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie, jak tak to wyciągnąć.  

12 komentarzy do wpisu „Pieczone ziemniaki z czosnkiem”

  1. REEEEWELACJA – własnie zostały spałaszowane – ode mnie polecam nalozyc masło w plasterkach na ziemniaki i posypanie ostro pieprzem :)
    fajny sie aromat robi :)
    dziekuje za przepis :)

  2. Ziemniaczki, są przepyszne, bardzo aromatyczne, zapach czosnku i jego posmak, nie do opisania. Fakt faktem, że co jakiś czas trzeba zdejmować pokrywę od naczynia żaroodpornego a później znowu zakrywać. Są świetne :)

  3. Coś dla mnie! Ja jestem typowy ziemniaczany człowiek i poza tradycyjnie „ugniecionymi” ziemniakami z typowego polskiego obiadu, lubię je w każdej postaci ( chociaż nawet te z tradycyjnie gniecione wsuwam jak tylko są).Te pieczone z czosnkiem i masłem to też coś dla mnie! Fajne i jako dodatek do mięs i samodzielnie pewnie też dają radę! Pyszota!

Możliwość komentowania jest wyłączona.