
Moje pierwsze takie ciasto z jabłkami, mimo wielu przeciwności jakie z nim przeszłam przy przygotowywaniu, w efekcie końcowym nadaje się do spożycia:) Apple pie od razu polubiłam, ponieważ ma w sobie sporą ilość masła – jest kruche, maślane, do tego te jabłka, coś dla mnie. Parę błędów przy nim popełniłam, bo to za krótko trzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były nie lada problemy, które doprowadziło do tego, że ciasto przykleiło mi się do blatu i musiałam je wziąć pod nóż. Koniec końców przy przekładaniu góry ciastem, zapomniałam by paski przeplatać. Ciasto trochę wygląda jak „z wypadku” ale w towarzystwie zimnego kakao i panów Beach Boys dało się sfotografować.
Bazowałam na przepisie Apple pie znalezionym w Domowych-Wypiekach.pl
Składniki
kruche ciasto
2 szklanki mąki
250 g masła
1 jajko
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
nadzienie
5 szt większych jabłek
30 g mąki
50 g cukru pudru
szczypta cynamonu
Sposób przygotowania
Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, solą, dodać masło, jajko i wodę, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą i dać do lodówki na ok 1 godzinę.
Jabłka umyć, pokroić w plasterki, posypać mąką i cukrem, dokładnie wymieszać, dodać cynamon. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 3 mm. Ciasto przełożyć do formy nasmarowanej masłem, wyłożyć na nie jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na grubość 3 mm, pociąć na paski i układać na cieście w kratkę. Brzegi dobrze skleić.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 15 min, po czym przykryć górę ciasta folią aluminiową i piec ok 50 min.
Jabłka umyć, pokroić w plasterki, posypać mąką i cukrem, dokładnie wymieszać, dodać cynamon. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok 3 mm. Ciasto przełożyć do formy nasmarowanej masłem, wyłożyć na nie jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na grubość 3 mm, pociąć na paski i układać na cieście w kratkę. Brzegi dobrze skleić.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok 15 min, po czym przykryć górę ciasta folią aluminiową i piec ok 50 min.