Pancakes z dżemem

Bardzo mi się spodobała wersja takich naleśników, że postanowiłam przygotować tym razem z dżemem. Jest to chyba idealny przepis  na słodkie śniadanie, którym mogłabym zaczynać każdy wolny dzień.. Moja dzisiejsza forma relaksu – piżamowy strój i leżenie w łóżku i pancakes z dżemem śliwkowym ;) Miłego dnia! 
 

Pancakes z dżemem 

Składniki
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

szczypta soli
2 czubate łyżki cukru
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo
Słoiczek ulubionego dżemu
masło do smażenia


Sposób przygotowania
Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej i wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje.
Nadziać kawałek masła na widelec i rozsmarować je na nagrzanej patelni. Ciasto nabierać np. chochelką i powoli wlewać na środek patelni.
Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min.
Gotowe pancakes posmarować dżemem. Smacznego!

28 komentarzy do wpisu „Pancakes z dżemem”

    • Dołączam się! Też Cię nominowałam :) Pytania na szopskiej sałacie pojawią się w niedzielę, ale w razie, gdybyś chciała się przyłączyć do zabawy -informuję, żebyś mogła wszystko zawrzeć w jednym poście :)

      Naleśniki są cudowne! szkoda tylko, że nie mam tu dżemu od mamy :)

  1. Witam serdecznie, mam pytanko: dlaczego w ciągu tych 30min ciasto mi nie wyrosło? Było rzadkie i ciężko się smażyło-wyglądem zupełnie nie przypominają tych pięknych powyżej:( I wyszło okrutnie słodkie-zapewne przez to, że nie wyrosło…:(

    • Hej,
      Ciasto nie wyrasta tylko zawsze odstawiam je by zgęstniało trochę. Ciężko jest mi powiedzieć, dlaczego takie Ci wyszły. Może ciasto było za rzadkie i tak trudno smażyło się je. Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji wyjdą lepsze :) Pozdrawiam

Możliwość komentowania jest wyłączona.