Muffinki greckie, czyli z dużą ilością sera fety i papryki. Dobra przekąska do pracy, którą przygotowuje się ekspresowo. Dodatki oczywiście możecie zamienić. Ja straszenie lubię ser feta i oliwki, ale możecie dowoli pokombinować.
Muffinki greckie z serem feta i papryką
Składniki na 10 dużych muffinek
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół papryki czerwonej
oliwki
170 g sera feta
125 g masła
250 ml mleka
2 jajka
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z proszkiem i solą, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i rozdrobniony sera feta. W rondelku rozpuścić masło.
Jajka i mleko wymieszać razem, dodać do miski z mąką. Wlać rozpuszczone masło i szybko wymieszać do połączenia się składników. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, napełnić papilotki do 3/4 wysokości, na każdą położyć oliwkę i dać do piekarnika 20 minut.
Pysznie się prezentują :) Jeszcze nigdy nie robiłam takich wytrawnych,ale mnie zachęciłaś :)
Zapraszam do siebie :)
Wyglądają ekstra :)
Piekne! Ja akurat wolę wytrawne :)
Też zaczynam taka wersję bardziej lubić niż na słodko ;)
mogą być niezłym zaskoczeniem dla gości :)
Już kilka razy z zaciekawieniem spoglądałam na wytrawne muffinki, ale jakoś jeszcze się nie zebrałam. Z oliwkami, fetą i papryką mówisz… może być dobre :))
Marija masz moje słowo – są pyszne! A na ciepło to niebo w gębie, można powiedzieć ;)
uwielbiam wytrawne muffiny, a takie z oliwkami to już w ogóle obłęd! nawet kupuję te same oliwki ;)
O Kaś wiemy co jest dobre ;)
Greckie muffinki – na pewno smaczne :-)
Spróbowałabym chętnie, chyba jeszcze nie jadłam muffin na wytrawnie…?
jak nie jadłaś jeszcze, to polecam, mnie nawet bardziej smakują taki, niż wersja na słodko, a że uwielbiam ser feta i oliwki to niebo w gębie ;)