Kefirowe naleśniki z dżemem jagodowym

Na kefirowe naleśniki natknęłam się u Ivony. Lekko zmodyfikowane, szybko znikały z talerza jeszcze ciepłe. Miałam w planach kilka porwać nad wodę, ale nie mogłam się im oprzeć. Postawiłam na dżem jako dodatek do nich, ale sądzę, że równie dobrze spisze się biały ser lub serek waniliowy, a jeszcze jak dodamy garść świeżych owoców, pycha!
 
Składniki 

1,5 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżki cukru
400 ml kefiru naturalnego
szczypta soli
4 łyżki oleju
dżem

 
Sposób przygotowania
Jajka ubić z cukrem do białości. Dodać mąkę, kefir, szczyptę soli, olej, wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron ok 1 min. Podać z ulubionym dżemem lub z białym serem. Smacznego!

8 komentarzy do wpisu „Kefirowe naleśniki z dżemem jagodowym”

  1. wygląda pysznie! teraz, kiedy jest mnóstwo owoców sezonowych nie docenia się tak bardzo takich pyszności, a zimą się tęskni ;) czekam na naleśniki jeszcze w wersji na słono! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.