Skoro ostatnio była mowa o cynamonowym chlebie, tym razem upiekłam kolejny, jednak w wersji wytrawnej. Prosty przepis na chlebek z dodatkiem ziół prowansalskich zrobiłam na drożdżach. Prosto i bardzo smacznie! Nie ma to jak śniadanie z domowym pieczywem :)
Bazowałam na przepisie od Zajadam.pl
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
400 ml ciepłej wody
1 łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać w ciepłej wodzie, odstawić na parę minut. Sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać wodę z drożdżami, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Przełożyć ciasto do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 1 godzinę.
Zainspirowałaś mnie na kolację ;) Nie do pieczenia, ale do wyboru zestawu obłożenia kanapkowego ;D
Domowy chleb… To jest to :)
Ale się rozchlebkowałaś! :) Wygląda fajnie i tak sobie czytam, że wcale nie wygląda na trudny do zrobienia, a ja podobnie, jak Ty do niedawna jeszcze nie robiłam sama pieczywa. Czas się skusić :)
Koniecznie! :)) daj znać jakbyś piękała co Ci ciekawego wyszło ;)
nie przepadam za kanapkami, bo muszę bardzo dużo popijać, żeby się nie zapchać, ale świeże pieczywo zawsze wygrywa, niezależnie ile herbaty będę musiała do niego wypić :D pycha!
i ja robię… zobaczymy co wyjdzie… jeśli wyjdzie mnie – wyjdzie każdemu ;)
Mam nadzieję, że wyjdzie.Daj znać jak wygląda efekt końcowy :))
nie tak ładnie jak u Ciebie ale wyszło w porządku :)