Domowe burgery

Nie ma co porównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :) 


Składniki (na ok. 5 szt. burgerów)
5 bułek
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz
1/2  łyżeczki ostrej papryki w proszku
1 jajko
olej do smażenia

Dodatkowo
sałata
pomidor
ser żółty

Sos 
mały jogurt naturalny
2 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

Sposób przygotowania
Do mielonego mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną natkę pietruszki. Dodać jajko, sól i pieprz (wedle własnego uznania), ostrą paprykę w proszku. Wyrobić ręką i uformować 5 sztuk burgerów. Na patelni rozgrzać olej i położyć burgery. Smażyć na dużym ogniu ok. 4 min, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć również ok. 4 min.
Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą i pieprzem.
Bułkę przekroić na pół,  położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę, usmażone mięso, plaster sera żółtego, pomidor, sałatę i górę bułki również posmarowaną sosem. Smacznego!

Kategorie Dania główne, Przepisy Tagi , mięso mielone, pomysł na obiad

18 komentarzy do wpisu „Domowe burgery”

  1. W Nowej Zelandii zawładnęło mną burgerowe szaleństwo, gdyż są one tam bardzo popularne i naprawdę można się od nich uzależnić. W najbliższy weekend zabieram się za domowe burgery i mam nadzieję, że będą wyglądały równie super jak Twoje :)

  2. Robię dzisiaj :D
    chociaż pewnie nie będą wyglądały tak przepysznie jak u Ciebie, pozdrawiam :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.