Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :)
Składniki (na 8 szt. babeczek)
1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
wiórki kokosowe (do posypania góry)
Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę.
W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę do mąki i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (grudki mile widziane).
Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 20 min, aż nabiorą złotego koloru. Rozpuścić czekoladę, ostudzone babeczki polać nią z góry, następnie posypać wiórkami kokosowymi. Dać babeczki do lodówki, by czekolada stwardniała.
W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę do mąki i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (grudki mile widziane).
Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 20 min, aż nabiorą złotego koloru. Rozpuścić czekoladę, ostudzone babeczki polać nią z góry, następnie posypać wiórkami kokosowymi. Dać babeczki do lodówki, by czekolada stwardniała.
Babeczki wyglądają świetnie – w sam raz dla dziecka do szkoły. Na pewno będą mu zazdrościć!
Śliczne zdjęcia ! Uwielbiam połączenie czekolady i kokosu :)
Dziękuję! Również mi przypadło do gustu to połączenie :)
Te wiórki kokosowe na wierzchu przypominają mi śnieżek :) Cudny deser.
to mamy takie same skojarzenia, chciałam je czymś takim obsypać, by płatki śniegu przypominało :)
widać, jakie mają pulchne i miękkie ciasto, aż chce się w niej wgryźć! :) już nie mogę doczekać się Twoich świątecznych przepisów! :)
Ooo pierniki będą hitem :) już powoli robię listę zakupów co mi tam potrzeba :)
Uwielbiam babeczki i kokos!! więc połączenie jest dla mnie kapitalne :)
ja wiórki uwielbiam od zawsze! :)
Świetne! :)
Dziękuję! :)
Wyglądają genialnie! Muszę zrobić, ale tym razem muszę uważac, bo ostatnio zrobiłam muffinki bananowe i chyba za bardzo wymieszałam ciasto, bo były jakieś dziwaczne i niepuszyste :/
też tak miałam z ciastem, ale z kolejnymi próbami wychodziły coraz lepsze :)
teraz dosłownie mieszam kilka razy, by ciasto połączyło się :)
Wyglądają cudnie! Kokos, choć taki egzotyczny, kojarzy mi się jednak ze świętami, bo ma w sobie coś z luksusu ;)
I jak, podobało się Mikołajowi? :P
zajadał się nimi jak szalony! I nawet mi zostawił ostatnią sztukę ;)
Prześlicznie wyglądają :)
Prześliczne! Kradnę przepis, w weekend zrobię na pewno!
ostatnio chodzi za mną kokos… na widok Twoich babeczek aż ślinka mi się w buzi zebrała… serio serio :D