Czekoladowo – kokosowe babeczki

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :)
 

Składniki (na 8 szt. babeczek)

1 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
200 g czekolady mlecznej (100 g do ciasta i 100 g na polewę)
2 jajka
3/4 szklanki mleka
wiórki kokosowe (do posypania góry)


Sposób przygotowania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać opakowanie budyniu, dodać połamaną na drobne kawałki czekoladę.
W oddzielnej jajka połączyć z cukrem, dodać olej, mleko, wymieszać. Przelać masę do mąki i wymieszać łyżką do momentu połączenia się składników (grudki mile widziane).
Przelać do foremek na wysokość 3/4, dać do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 20 min, aż nabiorą złotego koloru. Rozpuścić czekoladę, ostudzone babeczki polać nią z góry, następnie posypać wiórkami kokosowymi. Dać babeczki do lodówki, by czekolada stwardniała. 

18 komentarzy do wpisu „Czekoladowo – kokosowe babeczki”

  1. Wyglądają genialnie! Muszę zrobić, ale tym razem muszę uważac, bo ostatnio zrobiłam muffinki bananowe i chyba za bardzo wymieszałam ciasto, bo były jakieś dziwaczne i niepuszyste :/

    • też tak miałam z ciastem, ale z kolejnymi próbami wychodziły coraz lepsze :)
      teraz dosłownie mieszam kilka razy, by ciasto połączyło się :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.