Sernik z polewą karmelową

Po ostatnim przepisie na tradycyjny sernik, macie może ochotę na kolejny? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tej wersji sernika. Pieczony na spodzie z herbatników z delikatną masą serową, gdzie mi jeszcze było mało – musiałam udekorować polewą karmelową i migdałami. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie. 
Przepis na sernik z polewą karmelową znalazłam u Pieczarki Mysi.

Sernik z polewą karmelową

Składniki

na spód
100 g herbatników
50 g masła

masa serowa
750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka
125 ml śmietany kremówki 30 %
3/4 szklanki cukru

polewa karmelowa
100 g cukru
40 g masła
100 ml śmietany kremówki

Dodatkowo 
100 g migdałów łuskanych

 

Sposób przygotowania

Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki.
Przygotowanie masy serowej – do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek budyniowy, zmiksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg i śmietankę, miksować na największych obrotach. Masę wlać na ciasteczkowy spód. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez 20 min, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec przez ok. 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. 
Polewa karmelowa – cukier wsypać do garnuszka, podgrzewać do momentu roztopienia się, dodać masło, następnie wlać śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas, aż zgęstnieje. Ostudzoną masę przelać na ciasto, posypać połamanymi na mniejsze kawałki migdałami.  Przełożyć ciasto do lodówki na całą noc.  
_____________
Sprawdź również inne przepisy na serniki na blogu:

25 komentarzy do wpisu „Sernik z polewą karmelową”

  1. Sernik z polewą karmelową jest moim zdaniem najlepszy :-) A jak jeszcze do tego są migdały, to już zyskuje ten sernik miano mojego ulubionego nawet bez próbowania :-)

Możliwość komentowania jest wyłączona.