Po ostatnim przepisie na tradycyjny sernik, macie może ochotę na kolejny? Z polewą karmelową? Z migdałami? Jak są same pozytywne odpowiedzi, to namawiam Was na wypróbowanie tej wersji sernika. Pieczony na spodzie z herbatników z delikatną masą serową, gdzie mi jeszcze było mało – musiałam udekorować polewą karmelową i migdałami. Zapewniam że, na jednym kawałku nie poprzestaniecie.
Sernik z polewą karmelową
Składniki
na spód
100 g herbatników
50 g masła
masa serowa
750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
1 opakowanie budyniu waniliowego
4 jajka
125 ml śmietany kremówki 30 %
3/4 szklanki cukru
polewa karmelowa
100 g cukru
40 g masła
100 ml śmietany kremówki
Dodatkowo
100 g migdałów łuskanych
Sposób przygotowania
Herbatniki pokruszyć drobno, dodać do nich roztopione masło. Dno tortownicy (średnica 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a boki nasmarować tłuszczem. Pokruszone ciasteczka wysypać i wcisnąć w dno tortownicy. Włożyć do lodówki.
Przygotowanie masy serowej – do miski wbić całe jajka, dodać cukier i proszek budyniowy, zmiksować na puszystą masę. Dodawać porcjami twaróg i śmietankę, miksować na największych obrotach. Masę wlać na ciasteczkowy spód. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez 20 min, następnie zmniejszyć do 120 stopni i piec przez ok. 70 min. Studzić ciasto w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Polewa karmelowa – cukier wsypać do garnuszka, podgrzewać do momentu roztopienia się, dodać masło, następnie wlać śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas, aż zgęstnieje. Ostudzoną masę przelać na ciasto, posypać połamanymi na mniejsze kawałki migdałami. Przełożyć ciasto do lodówki na całą noc.
_____________
Sprawdź również inne przepisy na serniki na blogu:
Pysznie wygląda!
Dziękuję! :) smakował równie dobrze, tak jak wyglądał :)
Ale aksamitny ! Ta polewa wygląda tak kusząco :)
Ach, ten karmel na wierzchu do mnie woła :)
polewa w nim najlepsza! :))
mniam, wygląda przepysznie :)
pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Widzę, że stajesz się sernikowym ekspertem :) Zamierzam w tym roku zadebiutować :D
bo to najlepsze ciasto na ziemi, musiałam nauczyć się go piec :) debiut mam nadzieję, że się uda :))
Na sernik chęć mam zawsze :) Pycha!
Apetyczny sernik .pozdrawiam.
Zazdroszczę Ci takiej ręki do ciast :)
Prosty przepis, jak mi wyszedł to wyjdzie każdemu! :)
Jakie to piękne! Tak sobie myślę… a może pomozesz mi upiec coś na Święta? :D taka cukiernicza ręka nieoceniona :)
zawsze mogę być twoją inspiracją ;)
Brzmi i wygląda pysznie!
Pozdrawiam, Asia
A dziękuję! :)
Sernik z polewą karmelową jest moim zdaniem najlepszy :-) A jak jeszcze do tego są migdały, to już zyskuje ten sernik miano mojego ulubionego nawet bez próbowania :-)
jak zobaczyłam ten przepis, wiedziałam że, muszę go wypróbować, polewa powala :)
Wspaniała rozpusta, wygląda pięknie ten sernik :) Mój tata byłby zachwycony ;)
O rany, nie mogę oderwać wzroku od Twojego serniczka! Wygląda mega apetycznie! :))
i już drugi piękny serniczek byłby w Twojej karcie słodkości :)
OMG, wygląda przepysznie *.*
sernik marzenie!
Marcelino, kocham serniki i ten wykonany przez Ciebie sprawia że mam ochotę zjeść go prosto z ekranu :)
Szczęścia w Nowym Roku!
Cieszę się, że znalazł się kolejny sernikożerca ;)
Również wszystkiego dobrego w 2014!