Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim

Piersi z kurczaka w cieście francuskim robi najlepsze moja mama. Z dodatkiem jeszcze szpinaku nikt nie odmawia, każdy chce spróbować. Takie przekąski można serwować na ciepło lub na zimno. Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Uwagę trzeba zwrócić przy klejeniu ciasta, reszta idzie bardzo szybko.
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje do niedzielnego obiadu.
 

Składniki
ciasto francuskie
2 piersi z kurczaka
6 plasterków sera żółtego
pół opakowania szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
1 jajko

 
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  

17 komentarzy do wpisu „Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim”

  1. uwielbiam szpinak! nie wiem skąd wziął się ten stereotyp, że szpinak jest tak nielubiany, a przecież jest pyszny, a poza tym to samo zdrowie :) bardzo apetyczny, podkradam kawałek! :)

  2. co prawda wielką fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale te zdjęcia zdecydowanie do mnie przemawiają i z pewnością bym się skusiła na kawałeczek :)

  3. Zamykałam kiedyś w cieście francuskim rybę, ale kurczaka – przyznam, że nigdy. A to przecież musi być przepyszne, do wypróbowania w najbliższym czasie ;-)

  4. Robiłem wczoraj dla żony i siebie, ślaby jestem w gotowaniu ale dałem rady, wyszlo bardzo dobre, POLECAM !!!!

    • Aż mi tym komentarzem poniedziałek poprawiłeś :) Dzięki Piotrek i cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu!
      pozdrawiam :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.