Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim
 Kurczaka w takim wydaniu robi moja mama. W towarzystwie szpinaku, nikt nie odmawia, każdy chce spróbować. Na ciepło lub na zimno, pochłania się go z wielkim apetytem. A jak to u mamy, dostałam porządną torbę prowiantu, w tym jeszcze załapałam się na taki zestaw w cieście francuskim :) 
 

Składniki
ciasto francuskie
2 piersi z kurczaka
6 plasterków sera żółtego
pół opakowania szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka masła
1 jajko

 
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  
  • Połączenie kurczaka ze szpinakiem jest jak dla mnie idealne :)

  • małe łakocie :)

  • uwielbiam szpinak! nie wiem skąd wziął się ten stereotyp, że szpinak jest tak nielubiany, a przecież jest pyszny, a poza tym to samo zdrowie :) bardzo apetyczny, podkradam kawałek! :)

    • podpisuję się, że marudziłam jak brukselka pojawiała się na talerzu, ale o szpinaku nigdy złego słowa nie powiedziałam ;)

    • byłaś złotym dzieckiem! :)

  • wygląda meeeega apetycznie!

  • co prawda wielką fanką ciasta francuskiego nie jestem, ale te zdjęcia zdecydowanie do mnie przemawiają i z pewnością bym się skusiła na kawałeczek :)

  • kurczak – mniam, serek – mniam, szpinak – mniam, czosnek – mniam mniam. to coś dla mnie :D

  • Zamykałam kiedyś w cieście francuskim rybę, ale kurczaka – przyznam, że nigdy. A to przecież musi być przepyszne, do wypróbowania w najbliższym czasie ;-)

    • koniecznie do wypróbowania :) ja zaś z rybą nigdy nie jadłam, trzeba to nadrobić ;)

  • No to po powrocie z pracy – zakupy, a potem kierunek kuchnia! Dzięki za pomysł, akurat myślałam o czymś ze szpinakiem i kurczakiem!

  • Bardzo fajna przystawka :)

  • Wygląda świetnie! Naprawdę mam na niego ochotę :D

  • Takie przekąski uwielbiam.

  • Właśnie szukałam przepisu na obiad, a mam zbędne ciasto francuskie. Super!

  • Piotrek

    Robiłem wczoraj dla żony i siebie, ślaby jestem w gotowaniu ale dałem rady, wyszlo bardzo dobre, POLECAM !!!!

    • Aż mi tym komentarzem poniedziałek poprawiłeś :) Dzięki Piotrek i cieszę się, że przepis przypadł Wam do gustu!
      pozdrawiam :)