Były pączki, teraz czas na serowe oponki. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki :) Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam. Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku, gdzie oponki aż mnie wołały – zrób, zrób :) 
 
 
Składniki (na ok.12 szt) 

250 g mąki pszennej
2 jajka
1.5 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru
250 g twarogu rozdrobnionego widelcem
cukier puder do posypania
1 litr oleju do smażenia

 
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać razem s sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać łyżką, następnie wyrobić ręką na gładkie ciasto. Dodać mąki gdyby się kleiło za bardzo. Wyłożyć na podsypany mąką blat, ciasto rozwałkować na wysokość 1 cm i wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem. W garnku rozgrzać olej do 175 stopni i smażyć partiami oponki 2-3 min raz przewracając. Odkładać na papierowy ręcznik. Posypać z góry cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!
  • Uwielbiam takie oponki, jutro ty chyba przytyję od tych słodkości :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    • w tym dniu można pozwolić na dodatkowy 1 kg ;)

  • Oponki! Zjem Ci wszystkie :))

  • zawsze zarzekam się, że co tam, w tłusty czwartek mogę zjeść dużo, a jak przychodzi co do czego, to nie mam siły i miejsca na więcej niż 2-3 sztuki :)

    oponki wyglądają co najmniej rewelacyjnie :)

    • to chyba przez to oczekiwanie :) a później tyle pączków w koło, od patrzenia można już się poczuć pełnym :))

  • Piękne oponki! Uwielbiam tłusty czwartek <3