Oponki serowe

Były amerykańskie pączki, teraz czas na oponki serowe. Nie zajmują dużo czasu, ciasto jest bez drożdży, więc nie czekamy aż coś wyrośnie. Wałek idzie w ręce, smażymy raz, dwa, trzy i jemy. Z mojej produkcji zostały raptem 2 sztuki. Nie przeliczam nawet na kalorie, jakie dziś pochłonęłam.
Korzystałam z przepisu od Kwestii Smaku, gdzie oponki aż mnie wołały – zrób, zrób :) 
 
 
Składniki (na ok.12 szt) 

250 g mąki pszennej
2 jajka
1.5 łyżeczki sody
1/3 szklanki cukru
250 g twarogu rozdrobnionego widelcem
cukier puder do posypania
1 litr oleju do smażenia

 
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać razem z sodą do miski, dodać jajka, cukier i rozdrobniony ser. Składniki wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. W razie gdyby było zbyt lepkie podsypać troszkę mąki. Następnie wyłożyć na podsypany mąką blat i rozwałkować ciasto na wysokość 1 cm. Wycinać szklanką kółka, środek kieliszkiem.
W garnku rozgrzać olej do 175 stopni i smażyć oponki partiami 2-3 minuty raz przewracając. Odkładać na papierowy ręcznik. Posypać z góry cukrem pudrem i zajadać. Smacznego!

7 komentarzy do wpisu „Oponki serowe”

  1. zawsze zarzekam się, że co tam, w tłusty czwartek mogę zjeść dużo, a jak przychodzi co do czego, to nie mam siły i miejsca na więcej niż 2-3 sztuki :)

    oponki wyglądają co najmniej rewelacyjnie :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.