Sałatka z tuńczykiem

 Moje wyobrażenie o tuńczyku zawsze było, że to taka mała rybka jak szprotka, ewentualnie może być jak  śledzik bałtycki. Dopiero kolega w pracy, kiedy na przerwie zeszliśmy na temat ryb i połowu, pojawiło się hasło tuńczyk, ja na to – 'aha, no wiem, to taka mała rybka’. Kolega odpala Google i pokazuje mi tą moją „małą rybkę”. Moje zdziwienie ogromne, do tej pory mam w głowie jedną fotografię, jak pan rybak zabiera się za wyłowionego tuńczyka z maczetą. My tu o rybach, a sałatka czeka :) Prosta, szybka i zdrowa, bo z ryżem i małą ilością majonezu.
 

Składniki
2 torebki ryżu naturalnego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
4 ogórki konserwowe
3 jajka ugotowane na twardo
pół papryki czerwonej
1 cebula
100 g kukurydzy z  puszki
pietruszka do przyzdobienia
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz do smaku

 
Sposób przygotowania
Ryż ugotować wedle instrukcji na opakowaniu, odstawić do wystygnięcia.
Paprykę, jajka, ogórka i cebulę pokroić w kostkę wsypać do dużej miski. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do dużej miski razem z ryżem. Majonez połączyć z jogurtem i musztardą, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Przyozdobić na sam koniec posiekaną pietruszką. Smacznego!

14 komentarzy do wpisu „Sałatka z tuńczykiem”

  1. Co do tuńczyków to kiedyś kojarzyłam je tylko z puszką, później pamiętam jak trafiłam w necie na artykuł o najdroższym tuńczyku świata… oniemiałam na jego widok :O

    Sałatka pyszne, uwielbiam takie :)

  2. Ej, miałam taką rozmowę z moim P. ostatnio! I też dałam się nabrać, że tuńczyk jest mały, tylko ja porównywałam nie do szprotki ale do śledzia ;) To pewnie przez tę jego sklepową puszkową formę! I w sałatce bardzo lubię.

    Też podoba mi się bardzo zmiana nagłówka!

Możliwość komentowania jest wyłączona.