Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Brownie z cukinią znalazłam u Cake Time.
Składniki
200 g mąki pszennej
100 g kakao
120 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
szczypta soli
1 jabłko drobno starte
1 i 1/2 szklanki drobno startej cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania
Przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 – 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami włoskimi. Smacznego!
To strzał w dziesiątkę! Czytasz mi w myślach, bo chodzi mi ostatnio po głowie właśnie takie ciasto. Uwielbiam cukiniowe wypieki, a Twój prezentuje się obłędnie.
przez przypadek na takie trafiłam, bo miało być zwykłe a tu masła zapomniałam, a cukinia w lodówce taka samotna była :))
Super połączenie brownie w cukinią. Wygląda apetycznie.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Dziękuję i polecam, pyszne jest :)
Z cukinią? Brzmi dziwnie, ale i bardzo intrygująco :)
Dla mnie to też była nowość, bo warzywo i ciasto? Ale było warto poeksperymentować :)
Czekoladowe, z cukinią :) mniam! niczego mi więcej nie trzeba !
Ooo brownie z cukinią? Nie próbowałam! Muszę koniecznie zrobić, wygląda przepysznie!
niech kusi, kusi ;)
ta cukinia zupełnie mnie zaskoczyła! ale ciasto wygląda obłędnie, a brownie to właśnie moje ulubione :) lubię próbować go w różnych miejscach, ale jak dotąd tylko kilka się obroniło :) Twoje zdecydowanie do mnie przemawia, wilgotne w środku z kawałkami czekolady? to musi być pyszne! :)
Cukinia nie jest wyczuwalna, za to czekolada powala na kolana :)
Uwielbiam ciasta z warzywami, z marchewką, dynią, a nawet z fasolą, lubię takie eksperymenty!
z fasolą? To mnie zaintrygowałaś :)
uwielbiam to ciasto!!! w sezonie piekę czasem nawet co tydzień :)
ja je dopiero co znalazłam i mam nadzieję, że nie raz zagości u mnie :)
Hmm, mistrzostwo! :)
Uwielbiam takie mega czekoladowe cuda :)
Nominowałam Cię do zabawy Liebster Blog Award – szczegóły znajdziesz tutaj http://www.brulionspadochroniarza.pl/2014/03/jabecznik-maslankowy.html, zapraszam :)
kocham brownie pod każdą postacią ; )
Boskie są te kostki pełne czekolady :-) Dostaję właśnie ślinotoku :-)