Brownie z cukinią

Brownie chyba najlepsze jakie do tej pory próbowałam, do tego bez grama tłuszczu i z dodatkiem cukinii. Ciasto jest mocno czekoladowe, wilgotne i z dużymi kawałkami czekolady w środku. W takie wietrzne poniedziałki potrzeba coś dobrego na poprawę humoru. A wiecie co najlepiej wpływa na jego zmianę ;) Brownie z cukinią znalazłam u Cake Time.


Składniki
200 g mąki pszennej
100 g kakao
120 g cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
szczypta soli
1 jabłko drobno starte
1 i 1/2 szklanki drobno startej cukinii
1 tabliczka gorzkiej czekolady

 
Sposób przygotowania
Przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem. Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 – 40 min. Wystudzić i kroić. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami włoskimi. Smacznego!

 

20 komentarzy do wpisu „Brownie z cukinią”

  1. To strzał w dziesiątkę! Czytasz mi w myślach, bo chodzi mi ostatnio po głowie właśnie takie ciasto. Uwielbiam cukiniowe wypieki, a Twój prezentuje się obłędnie.

  2. ta cukinia zupełnie mnie zaskoczyła! ale ciasto wygląda obłędnie, a brownie to właśnie moje ulubione :) lubię próbować go w różnych miejscach, ale jak dotąd tylko kilka się obroniło :) Twoje zdecydowanie do mnie przemawia, wilgotne w środku z kawałkami czekolady? to musi być pyszne! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.