Makaron z pesto bazyliowym i cukinią

Po 4 miesiącach obcowania na innym kontynencie, wracam do starego blokowiska, do mojej małej kuchni, wielkich kubków na kawę i blaszek na muffiny :) Pierwsze co przygotowałam dla Was to przepis na wyborny makaron z pesto, do którego dorzuciłam sporą cukinię. Zostawiam Wam to kuszące danie i zbieram siły na  ogarnięcie walizki, która ciągle czeka na rozpakowanie w pokoju ;)

 

Składniki
2 garście listków bazylii
1 ząbek czosnku
3 łyżki orzechów nerkowca (zarumienionych na suchej patelni)
2 łyżki startego parmezanu
70 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo

1 duża cukinia
250 g makaronu spaghetti
łyżka masła

 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na pesto zmiksować w blenderze na gładką masę, na samym końcu doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al’dente, odcedzić, gorący wymieszać z pesto. Cukinię pokroić w ćwiartki, podsmażyć na patelni z dodatkiem masła. Kiedy będzie już miękka dodać do makaronu z pesto. Wymieszać, doprawić jeśli jest potrzeba i zajadać :)

12 komentarzy do wpisu „Makaron z pesto bazyliowym i cukinią”

  1. Mnie powrót do rzeczywistości czeka za 2 miesiące, nie wiem, jak odnajdę się w domu ;)
    Bardzo fajny makaron, szczególnie na takie upały :)

    • A to jeszcze masz dużo czasu na przygotowanie się :)
      Choć mi te 4 miesiące tak strasznie szybko zleciały, teraz czuję jak bym tam spędziła jedynie 2 tygodnie :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.