Smażona dynia z fasolką szparagową

Zaczynamy wrzesień od dyni. Dobrze podsmażona z fasolką szparagową i marchewką, doprawiona kminkiem i ziołami prowansalskimi. Nieskomplikowana dynia, którą możemy zastąpić ziemniaki i podać z ulubionym kawałkiem mięsa.

 

Składniki
3 łyżki oliwy
250g dyni, pokrojone w kostkę
100g fasolki szparagowej
2 marchewki, pokrojone na mniejsze kawałki
2 łyżeczki kminku
1 łyżeczka przypraw prowansalskich
sól, pieprz

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć dynię pod przykryciem przez 15 min (ma być miękka). Fasolkę i marchewkę gotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Warzywa przełożyć na patelnię do dyni, dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez 3 min. Opcjonalnie można dodać podsmażone pestki dyni lub słonecznika.
Kategorie Lunch do pracy, Przepisy Tagi dynia, fasolka szparagowa

16 komentarzy do wpisu „Smażona dynia z fasolką szparagową”

  1. Z dynią robiłam różne potrawy. Piekłam z nią również ciasto. A tu widzę, można w bardzo prosty sposób zrobić fantastyczne danie na obiad z takimi wspaniałymi dodatkami. A dynia i zioła prowansalskie? To jest pyszne :)

  2. Do dyni jeszcze do końca się nie przekonałam, ale fasolkę uwielbiam! Twoja kompozycja przedstawia się wspaniale, więc być może przekona mnie do dyni ;>
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

  3. Cześć! Jadłam dynię chyba tylko w postaci zupy . Bardzo ładnie to danie wygląda i kojarzy się z początkiem jesieni, wygląda tak rozgrzewająco.

Możliwość komentowania jest wyłączona.