Tortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień.
Składniki
7 jajek
4 średnie ziemniaki
100g młodego szpinaku
100g botwinki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki chili w proszku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i smażyć je, do momentu aż będą miękkie i chrupiące na zewnątrz. Następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Liście szpinaku przełożyć na sitko i przepłukać zagotowaną i ciepłą wodą.
W oddzielnej dużej misce rozbełtać jajka z mlekiem, dodać cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła, sól, pieprz i wymieszać. Na tej samej patelni (robiłam na patelni o średnicy 28cm) co była smażona cebulka poukładać szpinak, ziemniaki, pokrojoną na mniejsze kawałki botwinkę i wylać masę jajeczną.
Smażyć tortillę pod przykryciem przez ok. 10 min (patrzeć by góra się ścięła). Przykryć patelnię talerzem, przewrócić ją do góry dnem i wyłożyć tortillę na talerz.
taką na śniadanko po proszę ;) cudowna
Wspaniała!
Szpinak bardzo mi się w niej podoba.
Smakowite zdjęcia.
Cudownie wygląda!
Jak zwykle zaskakujesz mnie pysznymi przepisami. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Pozdrawiam :)
ale pięknie wygląda! chyba dodałabym jeszcze szynkę szwarcwaldzką, czyli jak zawsze – takie moje kuchenne must have :) już dawno temu chciałam jej spróbować i namówiłaś mnie, zdecydowanie muszę ją przygotować :)
Musze kiedyś zrobić, jadłam ją u znajomych…jest pyszna :)
Wygląda przepysznie, nigdy takiej nie jadłam!
Uwielbiam, a mój małż jeszcze bardziej :)
pojawia się i u mnie od czasu do czasu – fajnie, ze mi przypomniałaś, zrobię wkrótce:) pysznie wygląda
Świetna ,taka jak ma być ,z przesmażonych ziemniaków ,uwielbiammm.
o mamusiu! PYCHA! UWIELBIAM, kocham tortillę!
Jak to jedzonko apetycznie wygląda.
Marcelina ja chyba zacznę gotować przez te zdjęcia z Twojego bloga :)
Wow, wygląda bardzo pysznie! Nigdy nie próbowałam, a czuję, że muszę :D
Wygląda pysznie, kusząco i tak pięknie ją przygotowałaś. Chętnie zjadłabym taką porcję :)
O, i już wiem co będę jadła dziś na obiad :)
Zrobię sobie jutro taką ; )
Wygląda przepysznie :-)
świetna tortilla, dodatek szpinaku do niej bardzo do mnie trafia:)
świetnie się prezentuje! skosztowałabym z przyjemnością :)
Świetna i przepiękne zdjęcia! Będę próbować w weekend;)
Piękna potrawa, piękne zdjęcia :) Całkiem o niej zapomniałam (choć dodatek szpinaku to dla mnie nowość) :)