Ciasto z kaszy jaglanej

Nowy rok zaczynamy od ciasta z kaszy jaglanej z polewą czekoladową. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało (bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej), chciałam wypróbować taki deser. Miałam mieszane uczucia przy pieczeniu, bo w końcu pierwszy raz wzięłam się za przepis z kaszą jaglaną. Jednak samo przygotowanie jest bardzo przyjemne i łatwe. A jeszcze jak uwielbiacie tak jak ja smaki kokosowe, ciasto zdobędzie wasze uznanie. Dodatek mleczka kokosowego już przy przygotowywaniu masy podkręca apetyt. Wyglądem przypomina nawet sernik i często nazywany jest również jagielnikiem. Do dekoracji użyłam polewy czekoladowej oraz pestek granatu.
Przepis na ciasto z kaszy jaglanej znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka

Ciasto z kaszy jaglanej z polewą czekoladową

 

Składniki

masa
2 szklanki kaszy jaglanej
1 l mleka 3,2%
3 łyżki masła
200 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

spód
100g herbatników
100g płatków owsianych
90g masła

Dodatkowo
100g rozpuszczonej czekolady
pestki granatu

Sposób przygotowania

W rondelku rozpuścić masło, odstawić na bok by przestygło. W misce pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do i wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki.
Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy).
W garnku zagotować mleko, przełożyć kaszę i gotować przez 15 min na małym ogniu ciągle mieszając. Do gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki.
Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu.

26 komentarzy do wpisu „Ciasto z kaszy jaglanej”

  1. Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje takie ciasto z kaszy jaglanej. Wygląda zachęcająco tym bardziej, że przypomina sernik czyli moje ulubione ciasto… :)

  2. Kupiłam kaszę jaglaną miesiąc temu i zalega w szafce, a ja o niej zapominam. Może spróbuję zrobić ciasto według Twojego przepisu.
    Zdjęcia jak zawsze profesjonalne, aż ślinka leci :)

  3. wygląda cudownie i rzeczywiście łudząco przypomina sernik. od niedawna bardzo polubiłam kaszę jaglaną, tak naprawdę jako jedyną z kasz, dlatego z chęcią spróbowałabym takiego ciacha. i jeszcze jedno – niezmiennie zachwycają mnie Twoje zdjęcia :)

    P.S. wszystkiego najpiękniejszego w nowym roku! :* :)

  4. Musze przyznać, że połączenie kaszy i sernika z kokosem mnie przekonało, wypróbuje na pewno. Tylko żeby jeszcze było kogo skarmiać później… Odwieczny problem, albo zrobię pół porcji ;]

Możliwość komentowania jest wyłączona.