Nowy rok zaczynamy od ciasta z kaszy jaglanej z polewą czekoladową. By choć jedno moje postanowienie się utrzymało (bo co roku obiecuję sobie jeść zdrowiej), chciałam wypróbować taki deser. Miałam mieszane uczucia przy pieczeniu, bo w końcu pierwszy raz wzięłam się za przepis z kaszą jaglaną. Jednak samo przygotowanie jest bardzo przyjemne i łatwe. A jeszcze jak uwielbiacie tak jak ja smaki kokosowe, ciasto zdobędzie wasze uznanie. Dodatek mleczka kokosowego już przy przygotowywaniu masy podkręca apetyt. Wyglądem przypomina nawet sernik i często nazywany jest również jagielnikiem. Do dekoracji użyłam polewy czekoladowej oraz pestek granatu.
Przepis na ciasto z kaszy jaglanej znalazłam na blogu Waniliowa Chmurka.
Ciasto z kaszy jaglanej z polewą czekoladową
Składniki
masa
2 szklanki kaszy jaglanej
1 l mleka 3,2%
3 łyżki masła
200 ml mleczka kokosowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
spód
100g herbatników
100g płatków owsianych
90g masła
Dodatkowo
100g rozpuszczonej czekolady
pestki granatu
Sposób przygotowania
W rondelku rozpuścić masło, odstawić na bok by przestygło. W misce pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do i wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki.
Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy).
W garnku zagotować mleko, przełożyć kaszę i gotować przez 15 min na małym ogniu ciągle mieszając. Do gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki.
Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu.
Lubię takie przepisy, których jeszcze nie znam, a ten do takich nalezy
uwielbiam ciasta na bazie kaszy jaglanej, u mnie wczoraj również gościło na blogu :)
Jestem bardzo ciekawa, jak smakuje takie ciasto z kaszy jaglanej. Wygląda zachęcająco tym bardziej, że przypomina sernik czyli moje ulubione ciasto… :)
Wspaniałe ciasto :) Kaszę jaglaną warto jeść w każdej postaci, więc to świetna wymówka, by wypróbować ten przepis! :)
Jeszcze nie próbowałam kaszy jaglanej dodawać do ciasta. Zaciekawiłaś mnie i spróbuję je wykonać ( jak tylko ochłonę ze świątecznego ciastowego okresu :))
Kupiłam kaszę jaglaną miesiąc temu i zalega w szafce, a ja o niej zapominam. Może spróbuję zrobić ciasto według Twojego przepisu.
Zdjęcia jak zawsze profesjonalne, aż ślinka leci :)
śliczne zdjęcia ujęcia, pięknie fotografujesz:) Wszystkiego dobrego w NR:)
Wow, to ciasto musi być pyszne! :)
Konieczne do wypróbowania!
Ciasto wspaniale się prezentuje!
Bardzo ciekawi mnie jego smak.
Pomyślności w 2015!
Wygląda smacznie, jest owoc granatu, więc dla mnie już jest pysznie:)
Wygląda naprawdę świetnie, muszę spróbować takiego ciasta z kaszy jaglanej, to na pewno!: )
Wygląda mega kusząco, i przyznam się że nigdy nie robiłam ciasta z dodatkiem kaszy, z pewnością wypróbuję przepis :)
Piękne ciasto, zapisuję na pewno zrobię :)
Z kasza jaglaną desery już robiłam . Bardzo udane. Tak więc Twoje ciasto nie dość, że wygląda kusząco, to już wiem, że jest bardzo smaczne :)
mniam! kocham ciasta z jaglanej! PYCHA!
Muszę nadrobić zaległości i w końcu upiec takie ciasto z kaszą!
Nie zgadzam się, te zdjęcia są zbyt urocze, nie mogę na nie patrzeć. bo zazdrość ;p
wygląda cudownie i rzeczywiście łudząco przypomina sernik. od niedawna bardzo polubiłam kaszę jaglaną, tak naprawdę jako jedyną z kasz, dlatego z chęcią spróbowałabym takiego ciacha. i jeszcze jedno – niezmiennie zachwycają mnie Twoje zdjęcia :)
P.S. wszystkiego najpiękniejszego w nowym roku! :* :)
Mniam, wygląda niesamowicie kusząco :)
Pyszności :) Wygląda wspaniale i będzie jak znalazł na małe co nieco w czasie mojej niby-diety hehe :)
Przepysznie wygląda :) Będę musiała upiec, ponieważ też sobie co roku dużo obiecuję, a później mało ze tego wychodzi :D
bardzo ciekawe ciasto, jestem ciekawa smaku, jeszcze nie robiłam ciasta z kaszy :)
Musze przyznać, że połączenie kaszy i sernika z kokosem mnie przekonało, wypróbuje na pewno. Tylko żeby jeszcze było kogo skarmiać później… Odwieczny problem, albo zrobię pół porcji ;]
Intrygujące ciasto ,słodkie kaszotto ,pysznie!.
Śliczne ciasto wyczarowałaś, aż ślinka cieknie :)
Fenomenalny przepis, z pewnością zrobię takie ciasto. Zapisałam przepis.