Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Cytrynowa babka z makiem
Składniki
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła/margaryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/3 szklankę oleju
3 łyżki maku
lukier
białko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
żółty barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać przez kolejne przez 3 minuty. Następnie wbijać po 1 jajku i miksować przez chwilę, by składniki się połączyły w gładką masę. Wlać sok z cytryny, olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem.
Formę do babki (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę.
Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut (lub do suchego patyczka).
Lukier – białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodatkowo można dodać żółtego barwniku spożywczego dla koloru.
Ozdobić ostygniętą babkę lukrem.
Wygląda smacznie :)))
fajnie wiosennie wygląda, a jak z makiem to coś dla mnie, pycha; pozdrawiam;
PIEKNIE!!!!!!!
Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com ;-)
Miłego Dnia!
Bardzo ładnie wygląda. Wydaje się też dość prosta w przygotowaniu… ;)
Śliczna ta baba :)
Piękna baba, stokrotki widzę u ciebie już kwitną :)
Jaka piękna! :O
Przepiękne zdjęcia, cudownie udekorowana, aż pachnie wiosną, choć za oknem dziś niekoniecznie ;) Nie znałam w ogóle połączenia babki z makiem, dla mnie „babkowość” zawsze kojarzyła się z brakiem jakichkolwiek dodatków ;)
Zdecydowanie wiosennie, zdecydowanie pięknie; )
Piękna babeczka :) Lubię mak w wypiekach!
Taka babeczka koniecznie musi się na stole świątecznym pojawić. Ale można przecież wypróbować wcześniej jak ona smakuje. Bo jest taka kusząca…. :)
wspominałam już, że uwielbiam babki? :) to smak mojego dzieciństwa i zawsze chętnie do niego wracam. Twoja wygląda bajecznie, nie wiem, czy powinnam zwlekać z jej spróbowaniem aż do świąt…! :)
Dziękuje za takie śliczne wprowadzenie mnie w przedświateczny i wiosenny klimat :-)
Jaka śliczna! Ja chcę ten kawałek z kwiatuszkiem :)
jaka piękna! <3
Piękna baba i tak już wiosennie przybrana. :)
Przepiękna ,wiosna przyszła.
Przepiękna. Zdjęcia idealne i bardzo zachęcające do spróbowania ;)
Prześliczna! ^^
Z makiem? Biorę od razu! Przepiękna :)
Twoja babka wygląda smakowicie a udekorowana jest cudownie :)
Wygląda zachwycająco! :)
Po prostu wspaniała! :) Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia, zwłaszcza, że to babka cytrynowa, którą po prostu uwielbiam :))
Cudna, kwiatowa dekoracja :)
Piekna babeczka! Idealna na wielkanocny stol :)
Jak mi się podoba ta złota lawa!!!!Piękna baba, taki wulkan smaku:)
Pięknie to wszystko teraz u Ciebie wygląda! Profesjonalnie zrobiona strona!
Zdrowych i spokojnych Świąt!! U mnie niestety ze śniegiem za oknem ;/