Cytrynowa babka z makiem

Puszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u  Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole.
 
 

Cytrynowa babka z makiem

Składniki

1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 duże jajka
3/4 szklanki cukru
200 g miękkiego masła/margaryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1/3 szklankę oleju
3 łyżki maku 
 
lukier
białko
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
żółty barwnik spożywczy
 

Sposób przygotowania

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. 
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać przez kolejne przez 3 minuty. Następnie wbijać po 1 jajku i miksować przez chwilę, by składniki się połączyły w gładką masę. Wlać sok z cytryny, olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać. 
Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem.
Formę do babki  (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę. 
Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut (lub do suchego patyczka). 
Lukierbiałko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodatkowo można dodać żółtego barwniku spożywczego dla koloru.
Ozdobić ostygniętą babkę lukrem.
 
 

27 komentarzy do wpisu „Cytrynowa babka z makiem”

  1. Przepiękne zdjęcia, cudownie udekorowana, aż pachnie wiosną, choć za oknem dziś niekoniecznie ;) Nie znałam w ogóle połączenia babki z makiem, dla mnie „babkowość” zawsze kojarzyła się z brakiem jakichkolwiek dodatków ;)

  2. Taka babeczka koniecznie musi się na stole świątecznym pojawić. Ale można przecież wypróbować wcześniej jak ona smakuje. Bo jest taka kusząca…. :)

  3. wspominałam już, że uwielbiam babki? :) to smak mojego dzieciństwa i zawsze chętnie do niego wracam. Twoja wygląda bajecznie, nie wiem, czy powinnam zwlekać z jej spróbowaniem aż do świąt…! :)

  4. Po prostu wspaniała! :) Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia, zwłaszcza, że to babka cytrynowa, którą po prostu uwielbiam :))

  5. Pięknie to wszystko teraz u Ciebie wygląda! Profesjonalnie zrobiona strona!

    Zdrowych i spokojnych Świąt!! U mnie niestety ze śniegiem za oknem ;/

Możliwość komentowania jest wyłączona.