Faszerowane jajka na święta Wielkanocne przygotowuje się praktycznie w każdym domu. A przynajmniej u mnie. Babcia tradycyjnie robi je z farszem pieczarkowym i dodaje do świątecznego śniadania. Jednak chciałam się z Wami podzielić całkiem innym przepisem na farsz – z kaszy jaglanej oraz chrzanu. Przyozdobione kiełkami z buraków (bądź innymi) skuszą każdego, kto lubi chrzanowe smaki.
Jajka faszerowane kaszą jaglaną
Składniki
4 jajka
50 g kaszy jaglanej
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka majonezu
kiełki z buraków
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kaszę przesypać do rondelka, zalać szklanką wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Co pewien czas mieszać. Pod sam koniec gotowania kaszy dodać szczyptę soli. Odstawić by lekko przestygła.
Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki i rozdrobnić widelcem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, chrzan, majonez i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i nakładać farsz na jajka. Na sam koniec przyozdobić kiełkami z buraków.
Wygląda apetycznie :)
Na sam widok leci ślinka:) Na pewno zrobię na Wielkanoc.
Jajek z pieczarkami u nas nigdy nie było na wielkanocnym stole, ale postaram się, by w tym roku pojawiły się takie w wersji z kaszą jaglaną ;)
U mnie babcine jajka z pieczarami rządzą :)
Co do tych zachęcam, łatwe w przygotowaniu z wyraźną nutką smakową chrzanu :)
Świetny pomysł na Wielkanoc. Chętnie wypróbuję. Zachwyciłam się tymi kiełkami z buraków! Czy tylko ja nie słyszałam o nich wcześniej…?
sama na nie wpadłam w sklepie przypadkiem, więc jest nas na pewno dwie :)
Cudne, bardzo apetyczne i zupełnie oryginalne ;) Pozdrawiam serdecznie! Aga
Jak dla mnie świetny pomysł ;)
Ale śliczne!
Jakie one piękne! <3
Świetne nadzienie!
Wyglądają pysznie!
Świetny pomysł! Choć tych babcinych z pieczarkami nic nie pobije;)
pięknie wyglądają, szczególnie ta gra kolorów przykuwa oczy :) piękny kontrast żółci i różu. u mnie w domu np. owszem, robi się jajka, ale pierwszy raz słyszę o nadzieniu pieczarkowym, tak jak to jest u Ciebie. przyznam, że brzmi bardzo zachęcająco, więc nie wiem, czy w tym roku nie przestawimy się na Wasz przepis! :)
Pięknie się prezentują kiełki buraka, jaja zdrowo i smacznie nadziane :)
Ciekawa propozycja : ) Kiełki buraków wyglądają zachwycająco ! :)
Pięknie wyglądają, te kiełki buraków pasują idealnie- choć na miniaturce od razu pomyślałam, że to szafran tylko wydawał mi się jakiś taki jaśniejszy; D
Bardzo fajna i zdrowa świąteczna propozycja, wygląd 5+
świetne i zdrowe, a te kiełki z buraka przepiękne powiedziałabym :)
z kaszą jaglaną? super! trochę zdrowej nowości :)
Świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej!
Kocham jeść jajka. Te zjadłabym na pewno :)
ale u Ciebie pięknie – powiedz skąd masz kiełki buraków- odpowiedz odpowiedz plizzzz
Dorwwalam w sklepie Epi we Wro :)
moja miłość do kaszy jaglanej nie zna granic, więc… dziękuję za tę inspirację :)
Obowiązkowo znajdą się na moim stole wielkanocnym. Wyglądają przepysznie.
o! i to są jajka, które chciałam zrobić :)