Rustykalna tarta z rabarbarem – moim zdaniem jest najlepszym i najprostszym wypiekiem. Do tego słowo „rustykalna” bardzo mi się podoba. Kiedy pierwszy raz się spotkałam z takim przepisem i zobaczyłam zdjęcia tarty, urzekła mnie jej prostota. Bardzo chciałam wykorzystać w swoim wypieku rabarbar, ponieważ powoli zaczyna się jego sezon i w końcu pojawił się w moim warzywniaku.
Bazowałam na przepisie od Pauliny z blogu Czekoladą utkane, którą obserwuję już od dłuższego czasu. Jej serniki i tarty zawsze rzucają mnie na kolana, nie mówiąc o reszcie :)
Składniki
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 żółtko
50 g cukru pudru
szczypta soli
Dodatkowo
0,5 kg rabarbaru
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Całość posiekać nożem, następnie szybko zagnieść. Zwinąć ciasto w folię spożywczą i dać do lodówki na 1 godz.
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ostawić na bok.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i położyć na papierze do pieczenie. Rozwałkować na kształt koła. Na środek poukładać rabarbar i posypać cukrem Zostawić przy brzegu ciasta ok 5 cm.
Brzegi ciasta zawinąć i lekko docisnąć. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec tartę ok. 40 minut.
uwielbiamy tary rustykalne :) kawałek do kawki zabieram
Czekałam na nią ;) pięknie wygladają te rustykalne tarty!! Pycha!
Cudna, co tu dużo mówić; )
Tarta faktycznie jest wybitnie prosta. Kocham rabarbar i tylko wyczekuję kiedy urośnie na ogródku, a wtedy na pewno upiekę ciasto;)
Zazdroszczę ci tego ogródka ;) Ja jedynie co mogę posadzić to coś do doniczki i na parapet ;)
Wygląda tak pięknie, apetycznie… I ileż musi w niej być rabarbarowego smaku, tego wspomnienia z dzieciństwa :)
kojarzy mi się przede wszystkim z babcinym kompotem i ciastem drożdżowym :)
Co tam tarta, ja nie mogę napatrzeć się na zdjęcia! *.* Uwielbiam taki klimat :)
Dziękuję za ciepłe słowa :)
W tamtym roku piekłam podobną – pyszności!
Cudowna! Tak juz rabarbar pojawia się na straganach:)
Piękna tarta. Ja jestem jakoś na bakier z tartami, a ostatnia rystukalna, którą piekłam wyszła okropna – ciasto było po prostu niezjadliwe i twarde, a środek nie robił szału. Może spróbuję tej, bo zapowiada się bardzo, bardzo smacznie. A zdjęcia jak zawsze przepiękne. Pozdrawiam :)
Uwielbiam rustykalne tarty! Z rabarbarem musi byc przepyszna. Ja pieklam kiedys z truskawkami i czarnymi porzeczkami :) U mnie tez ostatnio rabarbarowo sie zrobilo :))
Ja w tym roku też taką piekłam, pierwsze co zrobiłam z rabarbaru :D cudowne są takie tarty!
marzy mi się taka – krucha z nietypową nutką rabarbaru. to taki sezonowy smak, do którego potem tęskni się miesiącami :)
Jest cudna, taka domowa i niesamowicie kusząca :)
uwielbiam te tarty! robiłam już z jabłkami i śliwkami, teraz pora na rabarbar :)
Piękna tarta ci wyszła! Zjadłabym :)
Wspaniale rustykalna! Zdjęcia <3
Uwielbiam takie tarty :) Ta z Twojego przepisu wyszła tak pyszna, że mam zamiar zrobić ją raz jeszcze :) Zamierzam tylko troszkę zmodyfikować nadzienie, do rabarbaru dodam truskawki a całość posypię płatkami migdałowymi. Już mi ślinka cienkie :P
Z takim nadzieniem to dopiero będzie smakować :) koniecznie daj znać jak wyszła :)
Wyszła pyszna :) Ciasto jest rewelacyjne więc polecam z każdym nadzieniem. A do tego jest łatwa i szybka w przygotowaniu, u mnie chłodzenie przez 30 min. w zupełności wystarcza. Myślę, że jeszcze nie raz zagości na naszym stole :) Dzięki za fajny przepis :)
Dziękuję i w takim razie zapraszam ;)
mój kochany rabarbar w takiej karcie to prawdziwy rarytas :)
Wspaniała!
Pysznie podana…
Jest cudowna <3
Uwielbiam takie rustykalne tarty, mają jak dla mnie w sobie coś magicznego <3
Jest wyjątkowa, bardzo smaczna 😋