Sałatka z jeżynami i chrupiącym boczkiem

Jeżeli jeszcze nie widzieliście najnowszego magazynu Kocioł to zachęcam do lektury :) Nie poprzestańcie tylko na pięknej okładce, bo w środku czekają na Was m.in. apetyczne przepisy (w roli głównej jeżyna i grzyby), Domowa piekarnia (tym razem rogaliki wjeżdżają na stół) oraz smaki kuchni dolnośląskiej. 

Z mojej strony znajdziecie szybką i ciekawą w smaku sałatkę z jeżynami z dodatkiem chrupiącego boczku. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam ten numer magazynu :)

 

 

Składniki

150 g młodego szpinaku
100 g jeżyn
6 plastrów boczku
120 g sera pleśniowego camembert
100 g pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
4 łyżki oliwy
sól i pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania

Plastry boczku podsmażyć na rozgrzanej patelni, wystudzić i pokroić na mniejsze kawałki.
Szpinak umyć i przełożyć do dużej miski. Dodać pomidorki koktajlowe, ogórka pokrojonego w plasterki, jeżyny, boczek i ser pleśniowy. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec skropić sałatkę oliwą, ser przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami włoskimi.

19 komentarzy do wpisu „Sałatka z jeżynami i chrupiącym boczkiem”

  1. uwielbiam takie połączenia, przenikające się smaki powodują, że są jeszcze silniejsze. w Twojej sałatce jest to, co lubię najbardziej, czyli jest jednocześnie świeża i sycąca, a to akurat niełatwe! :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.