Pasta z awokado

Ostatnio dyskutowałam z lubym na temat: „co lubisz jeść najbardziej?”, uznaliśmy, że kanapki. Szczególnie, gdy  możemy do woli zaszaleć z dodatkami. Tym razem postawiliśmy na kurczaka i pastę z awokado. Odświeżający smak kolendry i limonki dał poczucie: „O! Ta kanapka była pyszna!”.

Pasta z awokado do kanapek

Składniki

pierś z kurczaka
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
2 łyżki oliwy

pasta awokado
2 szt dojrzałego awokado
1 łyżka soku z limonki
2 ząbki czosnku
kilka listów świeżej kolendry

dodatkowo
chleb
pomidor
liście sałaty
czerwona cebula

 

 

Sposób przygotowania


Pierś z kurczaka oczyścić z błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół. Natrzeć mięso przyprawami i wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy i smażyć mięso na średnim ogniu. Smażyć z każdej strony po ok 6 minut (aż będzie ładnie zarumienione).
Pasta awokado – dojrzałe awokado przekroić na pół, wydrążyć pestkę. Łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem, dodać sok z limonki, przeciśnięty czosnek przez praskę, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie pastę. Na sam koniec dodać kilka listów kolendry.
Kromki chleba posmarować pastą awokado. Położyć liście świeżej sałaty, pomidor, czerwoną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki piersi z kurczaka i przykryć kolejną kromką chleba.

 

17 komentarzy do wpisu „Pasta z awokado”

  1. to wyborem kanapek mnie zaskoczyłaś :D
    ja np odpowiedziałabym… dobre obiady makaronowe, albo tarty..
    o! Albo wariacje na temat omletów, czy kasz.. :D
    Etc.. czyli bez końca..
    ale pasta do Twoich kanapek zapowiada się genialnie!
    Aż muszę spróbować ;)

  2. Ty to potrafisz zachęcić! :) uwielbiam kanapki z dużą ilością dodatków – tak, aby smaki się przenikały. przez długi czas nie lubiłam kanapek, bo kojarzyły mi się z czasami szkoły, kiedy to zwykle stanowiły mój codzienny posiłek :) teraz, kiedy je robię, staram się przygotowywać je tak, aby nie przypominały tamtych z dawnych lat :)

  3. Od czasu moich problemów z żołądkiem, musiałam zrezygnować z wielu owoców i warzyw i zaczęłam się rozglądać za bardziej dla niego odpowiednimi przekąskami! Tak nawróciłam się na awokado :) Od tego czasu jestem w nim zakochana :) Ale w takiej kombinacji go jeszcze nie jadłam :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.