Ryż na mleku z gruszką i orzechami

Nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam ryż na mleku. Nie przepadam za tymi deserami ryżowymi na zimno, które możemy znaleźć na półce sklepowej. Jakoś wolę swoją wersję i to koniecznie na ciepło. Dodatkowe składniki możecie modyfikować wedle uznania. Moją inspiracją były gruszki, miód i orzechy :)

 

 

 

Składniki
na 2 porcje

1 szklanka ryżu
3 szklanki mleka
1 gruszka
2 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
posiekane orzechy włoskie – do posypania

 

 

 

 Sposób przygotowania

Ryż opłukać pod zimną wodą i przełożyć do garnuszka. Zalać 1 szklanką mleka i gotować na małym ogniu co chwilę mieszając. Kiedy mleko odparuje dolać kolejną szklankę. Gotować do momentu aż ryż będzie miękki. Na sam koniec dodać szczyptę soli, miód i cynamon. Dokładnie wymieszać i odstawić z ognia.
Gotowy ryż przełożyć do miseczki i udekorować pokrojoną w kostkę/plasterki świeżą gruszką i posypać orzechami.

Przepis bierze udział w akcji

14 komentarzy do wpisu „Ryż na mleku z gruszką i orzechami”

  1. Moja mama robi często na obiad ryż na mleku z jabłkami i cynamonem. Do tego jeszcze pyszny dżem z jabłek i niebo w gębie :) ! Twój ryż również wygląda apetycznie, chętnie pozwoliłbym sobie na taką porcyjkę :)
    Pozdrawiam

  2. Trafiłam tylko na te deserki ciapka ryżowa np. z owocami, ale na zimno w ogóle mi to nie smakowało :) Mam taki sam problem z budyniem, zawsze musi być na ciepło, inaczej nie zjem :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.