Trufle bakaliowo – owsiane

To ile nerwów mnie kosztowały te trufle jest nie do opisania. Dosłownie przy lepieniu tych słodkich kuleczek chciałam walić głową w ścianę, lub otworzyć okno i wyrzucić dla ptaków. Mamroczenie pod nosem niecenzuralnych słów przyniosło dobre skutki. Zadziało jak zaklęcie i wszystko zaczęło się ładnie lepić :) Porywam Was na trufle bakaliowo – owsiane!

 

 

 

 Składniki na 10 sztuk

1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki siemienia lnianego
100g mieszanki bakaliowej
50g masła
2 łyżki miodu
4 łyżki mleka

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania
W garnuszku roztopić masło i wymieszać z miodem i mlekiem. Dodać płatki owsiane, mieszankę bakaliową, siemię lniane i całość wymieszać. Odstawić masę by przestygła.
Łyżeczką lub dłońmi formować kuleczki i przekładać do papilotek. Wstawić do lodówki na 2 – 3 godziny.

20 komentarzy do wpisu „Trufle bakaliowo – owsiane”

  1. Nam też zdarzy się przekląć pod nosem (i nie tylko…;)) podczas kuchennych przygód. Ważne, aby rezultat był satysfakcjonujący, a tutaj owszem jest ^^  

  2. takie trufelki to bomba zdrowia, nawet nie zaliczałabym ich do słodkości, a raczej do zdrowej przekąski ;-) a przeklinanie w kuchni daje przeważnie dobre rezultaty hehe ;-)

  3. wyglądają obłędnie! przyznaję, że czasami w kuchni zdarza mi się wściekać, a i niestety czymś rzucić :D zwykle pomaga, ale tylko jeżeli chodzi o pozbywanie się emocji :) trufle uwielbiam, a w takiej wersji nie jadłam nigdy i chętnie bym to zmieniła :)

Możliwość komentowania jest wyłączona.