Ciecierzycę poznałam, kiedy pierwszy raz wzięłam się za przygotowanie hummusu. Przepyszna pasta, którą jak pamiętam zajadałam się później przez dwa dni. Zastanawiałam się, jak cieciorka pasowałaby do sałatki. Powstał fajny miks – bo mamy ser feta, awokado, pietruszkę i pomidora. Do tego sałatka z ciecierzycą i fetą jest dobrym rozwiązaniem, jeżeli szukacie przepisów na lunch do pracy. Bez problemu można ją przełożyć do słoiczka i zabrać ze sobą w drogę.
Sałatka z ciecierzycą i fetą
Składniki
na 2 porcje
puszka ciecierzycy
100 g sera feta
100 g pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
1 szt dojrzałego awokado
3 łyżki soku z cytryny
pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączyć z zalewy, przepłukać i przełożyć do miski. Pomidorki pokroić i wymieszać z ciecierzycą. Dodać posiekaną pietruszkę i sok z cytryny. W oddzielnej miseczce widelcem rozgnieść awokado i wymieszać z fetą. Następnie wymieszać z ciecierzycą. Na sam koniec dodać pieprzu do smaku. Sałatkę z ciecierzycą można przełożyć do słoika lub plastikowego pojemnika i zabrać w drogę. Smacznego!