| | Comments

Obowiązkowo babka na Wielkanoc musi być. Na blogu dawno nie odświeżałam zakładki Wielkanoc, więc chciałam podrzucić Wam jeden z prostszych przepisów na babkę. Na bazie oleju, z dodatkiem kakao oraz pyszną polewą z białej czekolady i orzechami.

W pełni rozkwitający Wrocław coraz częściej kusi nas do wyjścia z bloku i spalenia skonsumowanych kalorii. Spacery z aparatem stają się coraz przyjemniejsze. Chodźcie na kawałek babki, a potem koniecznie skorzystajcie ze spaceru wśród kwitnących drzew.

Inspirowałam się przepisem z Moje Wypieki.

Babka na oleju

  Składniki

4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml oleju

Dodatkowo
90g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
orzechy (u mnie prażone laskowe)


Sposób przygotowania

Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować, aż powstanie puszysta masa jajeczna. Powoli przelać olej cały czas miksując.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i skrobią. Przesypać do masy jajecznej i wymieszać do momentu połączenia się składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Nastawić piekarnik na 160 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku. Na małym ogniu podgrzewać i ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Ostygniętą babkę polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami.

  • Babka taka jak lubię, wygląda na lekko wilgotną, no i te orzechy i czekoladowa polewa… :) :P
    Zdjęcia wiosny mnie urzekły, a ostatnie zdjęcie sprawia, że bardzo, ale to bardzo chciałabym sobie posiedzieć pod tym drzewem :) U mnie w Olsztynie jeszcze tak zaawansowanej wiosny nie ma :(

    • Mam nadzieję, że wkrótce ta pogoda zmieni się na lepszą. Uwielbiam fotografować wiosnę, ale przy takiej zimnicy to nawet nie chce mi się wychodzić na spacer ;)

  • Nie przepadam za suchymi babkami, a ta wydaje się idealna. Chyba trzeba będzie kupić formę do babki :D

    • Też nie lubię suchej baby, ale ta wyszła nawet wilgotna i dobrym połączeniem była biała czekolada z tymi orzeszkami. Mój luby to najpierw wyjadał orzechy, a później ciasto :)

  • Ja też zrobię często babkę na oleju i wychodzi naprawdę dobra – wilgotna :) Piękne zdjęcia – już czuję wiosnę :)

    • Choć tej wiosny nie widać, to chociaż w kuchni się ją odkryje ;)

  • Wygląda idealnie! Pysznie ;) cudne kwiatowe fotki… tak pięknie jest i u mnie tylko pogoda nie dopisuje.

    • Ola wiosna w tym roku zdecydowanie kaprysi, nie pamiętam kiedy tak bardzo oczekiwałam cieplejszych dni :)

  • Martyna

    Czy 3/4 szklanki pudru? Czy 3 lub 4 szklanki pudru?

  • Żeby nie było, że się podlizuję, ale to chyba najbardziej apetyczna babka wielkanocna jaką widziałam w tym roku! Wygląda tak, że na sam widok ślinka cieknie <3
    Piękna wiosna we Wrocławiu :)
    Wesołych świąt!

    • Dziękuję i cieszę się, że nie tylko mi ona się podoba :)

  • Marzena W (Marzena Fotografuje

    Wygląda mega apetycznie, ale ostatnie zdjęcie wiosny jest cudowne :)
    Pozdrawiam :)

    • Między takimi kwitnącymi drzewami mogłabym teraz spacerować codziennie. Szczególnie dla zapachu :)

  • Wyglada super, jak tylko skoncze moj post dr Dabrowskiej i wychodzenie z postu to moze sie kiedys skusze na maly kawalek…. Szczegolnie ze w tym roku nie obchodzilam Wielkanocy, a jedna babke w roku mozna przeciez upiec :)

    • Na taki mały kawałek zawsze można ;)

  • Taka babka oprócz cytrynowej, jest moją ulubioną. Piękne zdjęcia.

    • Cytrynowa to moja chyba ulubiona, bardzo lubię takie orzeźwiające smaki w ciastach :)

  • Tak samo jak ja :)