Obowiązkowo babka na Wielkanoc musi być. Na blogu dawno nie odświeżałam zakładki Wielkanoc, więc chciałam podrzucić Wam jeden z prostszych przepisów na babkę. Na bazie oleju, z dodatkiem kakao oraz pyszną polewą z białej czekolady i orzechami.
W pełni rozkwitający Wrocław coraz częściej kusi nas do wyjścia z bloku i spalenia skonsumowanych kalorii. Spacery z aparatem stają się coraz przyjemniejsze. Chodźcie na kawałek babki, a potem koniecznie skorzystajcie ze spaceru wśród kwitnących drzew.
Inspirowałam się przepisem z Moje Wypieki.
Babka na oleju
Składniki
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml oleju
Dodatkowo
90g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
orzechy (u mnie prażone laskowe)
Sposób przygotowania
Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Miksować, aż powstanie puszysta masa jajeczna. Powoli przelać olej cały czas miksując.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i skrobią. Przesypać do masy jajecznej i wymieszać do momentu połączenia się składników.
Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Nastawić piekarnik na 160 stopni i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Śmietankę i połamaną czekoladę umieścić w rondelku. Na małym ogniu podgrzewać i ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Ostygniętą babkę polać rozpuszczoną czekoladą i obsypać posiekanymi orzechami.