Wegetariański rosół przygotowuje się bardzo prosto. Wystarczy duża ilość warzyw, odpowiednich przypraw, by zrobić aromatyczny rosół bez mięsa. Cały sekret przygotowania tkwi w tym, ile czasu poświęcimy na gotowanie. Jestem zdania, że tak minimum 2 – 3 godziny powinniśmy pozwolić na gotowanie się wywaru. Im dłużej, tym bardziej będzie wyraźny jego smak.
Rosół wegetariański jest również świetną bazą pod zupy krem. Więc jeśli Wam coś z niego zostanie to można go wykorzystać do kremu z cukinii i brokułów.
Rosół wegetariański – jak przygotować?
Składniki – na 8 porcji
3 litry zimnej wody
1 cebula
2 łyżki oleju
2 korzenie pietruszki
3 marchewki
1/2 selera
kawałek pora
2 ząbki czosnku
2 suszone pomidory
natka pietruszki
Przyprawy
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
łyżeczka soli
1/3 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania
Umytą cebulę w łupinie przekroić na pół i opalić nad ogniem kuchenki do momentu, aż będzie wyraźnie przypalona (jeśli nie można przypalić nad kuchenką to wziąć patelnię i na suchej podsmażyć połówki cebuli).
Warzywa umyć, obrać i przełożyć do dużego garnka. Dodać olej, przypaloną cebulę, przyprawy, wymieszać i podsmażyć na średnim ogniu przez 5 minut.
Zalać warzywa zimną wodą, przykryć i zostawić do momentu, aż woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 2 – 3 godziny.
Przecedzić przez sito ugotowany rosół. Docisnąć warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Rosół podawać z makaronem.
Inspirowałam się przepisem z bloga Jadłonomia.