Owocowe koktajle, które można przygotowywać przez cały rok. Jeśli nie macie pod ręką świeżych owoców, ale w waszej zamrażalce znajdą się maliny, porzeczki to śmiało możecie je wykorzystać do takich napoi. Koktajle są na bazie wody lub jogurtu naturalnego. Jednak testowałam przy nich również mleko sojowe i muszę się przyznać, że bardzo dobrze się sprawdziło.
Poniżej znajdują się 3 przepisy, do których często wracam. Duża dawka witamin i waszych ulubionych smaków.
Bananowo – szpinakowy koktajl
Składniki na 2 porcje
3 banany
4 garście świeżego szpinaku
sok z 1/2 cytryny
2 szklanki wody
Owocowe koktajle z maliną i czerwoną porzeczką
Składniki na dwie porcje
2 banany
3 garście mrożonych malin
3 garście mrożonej czerwonej porzeczki
1 szklanka jogurtu naturalnego (może być również mleko roślinne lub woda)
Koktajl z jarmużem na mleku roślinnym
Składniki na dwie porcje
3 garście jarmużu (liście bez twardych łodyg)
3 garście czarnej porzeczki
1 szklanka mleka roślinnego lub wody
2 banany
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Składniki do wybranego koktajlu wrzucić do kielicha blendera (można również użyć ręcznego) i zmiksować.
Szukasz innych przepisów na koktajle? Zobacz 4 pomysły na smoothie śniadaniowe.