Buddha bowl z kaszą gryczaną i tofu

Buddha bowl, czyli miska mocy, z kaszą gryczaną, marynowanym tofu i z warzywami. Uwielbiam tego typu posiłki, ponieważ są bardzo sycące i możecie je przyrządzać z dowolnym miksem dodatków. W tym przepisie buddha bowl przygotowałam z tofu marynowanym w curry. Zaś z warzyw miałam ugotowane buraki, więc również je dodałam. 

Jak przygotować marynowane tofu w curry znalazłam tutaj.

 

Buddha bowl z kaszą gryczaną i tofu

Składniki na dwie porcje

1 woreczek kaszy gryczanej (można zamienić na ryż pełnoziarnisty, kaszę jaglaną)
1 duży ugotowany burak
kilka zielonych oliwek w zalewie
szczypiorek
kostka tofu (180 g)

Składniki na marynatę z curry
1 łyżka przyprawy curry
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz 
1/4 szklanki wody

 

Sposób przygotowania

Tofu pokroić w kostkę. W misce wymieszać wszystkie składniki na marynatę z curry, zanurzyć w niej pokrojone tofu i włożyć do lodówki na całą noc.

Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Tofu usmażyć na patelni przez 4 – 5 minut na średnim ogniu. Buraka pokroić w plastry. Szczypiorek posiekać. Do misek przełożyć ugotowaną kaszę, obok dodać buraka, tofu, oliwki i całość posypać szczypiorkiem. 

Więcej pomysłów na obiad znajdziesz tutaj