Konkretne śniadanie, nawet bym powiedziała, że jest to śniadanie mistrzów – omlet z cukinią i serem feta. Tym bardziej, jeśli znudziła Wam się jajecznica, to może warto sięgnąć po taką propozycję.
Jeśli mam ochotę na omlet to stawiam na różne dodatki. W tym przepisie znajdziecie takie jak: cukinia, suszone pomidory, ser feta. Robiłam wersję wegetariańską, ale jak macie ochotę to śmiało można dodać ulubioną szynkę.
Omlet z cukinią i serem feta
Składniki na dwie porcje
6 dużych jajek
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklaki suszonych pomidorów (drobno pokrojonych)
2 garście roszponki (może być również rukola)
6 plasterków cukinii
2 łyżki sera feta
sól, pieprz do smaku
kilka liści świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Jajka wraz z mlekiem zmiksować, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, wymieszać i przelać na patelnię. Smażyć omlet pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż jajka będą ścięte.
Cukinię umyć, pokroić w plastry. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i smażyć plasterki po 1 minucie z każdej strony.
Na gotowy omlet ułożyć liście roszponki, cukinię, złożyć na pół i z góry dodać drobno pokrojone suszone pomidory i pokruszoną fetą. Dodatkowo można dodać kilka liści świeżej bazylii.
Sprawdź również przepis na omlet z warzywami i serem żółtym oraz hiszpańską tortillę.