Prosty krem z kalarepy

Kiedy zostanie Ci niedzielny rosół, a nie chcesz robić kolejny raz pomidorowej to polecam prosty krem z kalarepy. Zupa krem jest delikatna, łagodna w smaku. Podałam ze świeżym koperkiem i to w zasadzie tyle. Można również dorzucić łyżkę śmietany i posypać prażonym słonecznikiem. Ale to zostawię na kolejny raz. Jeśli nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni to ten przepis spodoba Ci się. Przygotowanie tej zupy zajęło mi niecałe 30 minut. 

Krem z kalarepy przygotowałam na wegetariańskim rosole. Link do przepisu znajdziesz tutaj

 

Prosty krem z kalarepy

Składniki na 2 porcje

1 duża kalarepa
1/2 cebuli
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
szczypta cukru
koperek

 

Sposób przygotowania

Kaparepę obrać i pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać kalarepę i na średnim ogniu dusić około 5 minut. Wlać warzywny bulion, dodać szczytpę cukru i gotować do momentu aż kalarepa będzie miękka. 

Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać ze świeżym koperkiem. 

Do przepisu mozna również dodać ziemniaki. Zobacz zupę krem z ziemniakami i kalarepą

Kategorie Przepisy, Zupy Tagi kalarepa, koperek, zupa krem