Kiedy zostanie Ci niedzielny rosół, a nie chcesz robić kolejny raz pomidorowej to polecam prosty krem z kalarepy. Zupa krem jest delikatna, łagodna w smaku. Podałam ze świeżym koperkiem i to w zasadzie tyle. Można również dorzucić łyżkę śmietany i posypać prażonym słonecznikiem. Ale to zostawię na kolejny raz. Jeśli nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni to ten przepis spodoba Ci się. Przygotowanie tej zupy zajęło mi niecałe 30 minut.
Krem z kalarepy przygotowałam na wegetariańskim rosole. Link do przepisu znajdziesz tutaj.
Prosty krem z kalarepy
Składniki na 2 porcje
1 duża kalarepa
1/2 cebuli
500 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
szczypta cukru
koperek
Sposób przygotowania
Kaparepę obrać i pokroić w małą kostkę. W garnku rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać kalarepę i na średnim ogniu dusić około 5 minut. Wlać warzywny bulion, dodać szczytpę cukru i gotować do momentu aż kalarepa będzie miękka.
Gotową zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Podawać ze świeżym koperkiem.
Do przepisu mozna również dodać ziemniaki. Zobacz zupę krem z ziemniakami i kalarepą.