Zupa krem z pietruszki i batatów na bazie wegetariańskiego bulionu. Często miałam problem, co mogę zrobić z warzywami, które mi zostają po rosole. Nie chciałam ich wyrzucać i testowałam je przy pieczeniu warzywnego pasztetu i robiłam wege kotlety. Jednak najbardziej lubię je wykorzystywać do zupy krem. I tak na dziś mam dla Was przepis na prosty krem z pietruszki i batatów. Ale zacznijmy od początku – jeśli interesuje Was wegetariański rosół to polecam zajrzeć tutaj. Od razu Was uprzedzę, że z tego przepisu wychodzi tak dobry rosół, że jest szansa, że nie zostanie Wam nic na drugi dzień :)
Zupa krem z pietruszki i batatów
Składniki
500 ml wegetariańskiego rosołu (i warzywa z rosołu jak korzeń pietruszki, seler)
1/2 cebuli
1 średni batat
2 średnie ziemniaki
2 łyżki oleju
4 łyżki prażonego słonecznika
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku na oleju zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i batata. Podsmażać przez 2 minuty. Wlać rosół i gotować na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Dodać korzenie pietruszki i selera ugotowanego z rosołu. Jeszcze chwilę podgrzewać. Ręcznym blenderem zmiksować zupę na krem. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z prażonym słonecznikiem i grzankami.