Prosta sałatka z bobem i suszonymi pomidorami na początek tygodnia. Dodałam do niej ulubione suszone pomidory, dojrzałe awokado, liście sałaty i rzodkiewkę. Bób gotujecie tak, jak lubicie. Ja nie jestem fanką takiego rozgotowanego i mam w sałatce „al dente”, czyli dość twardy. Na blogu Madame Edith możecie więcej przeczytać o sposobach na przygotowanie bobu.
No dobra, a ja Was zapraszam na szybką sałatkę, którą również śmiało można przełożyć do słoika i zabrać ze sobą do pracy.
Sałatka z bobem
Składniki na dwie porcje
250 g bobu
1/2 dojrzałego awokado
4 suszone pomidory
5 rzodkiewek
4 liście sałaty (lub garść świeżego szpinaku, rukoli)
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Bób ugotować w osolonej wodzie (ja swój gotowałam przez 5 minut, w zależności jaki lubicie, można trzymać do 10 minut, to wtedy będzie miększy).
Liście sałaty umyć i rozerwać na mniejsze kawałki. Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. Suszone pomidory i awokado pokroić na mniejsze kawałki.
Ugotowany bób odcedzić i zostawić, by trochę przestygł. Następnie wyłuskać i przełożyć do większej miski, dodać pokrojone warzywa. Skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę, sól, pieprz i wymieszać.
Zobacz również inne przepisy na sałatki, które możesz zabrać ze sobą w drogę. Szczególnie polecam spróbować wersji z jeżynami i chrupiącym boczkiem.