Wegetariańskie burgery z białej fasoli

Prosto z piekarnika – wegetariańskie burgery z białej fasoli. Do kotletów dodałam również wędzone tofu i płatki owsiane, by lepiej się trzymały. Pieczone w piekarniku, więc roboty przy nich jest bardzo mało. Dodatki możecie wybrać własne, ja postawiłam na kiszone ogórki, pomidory i sos musztardowy. Zapraszam po przepis.

 

Wegetariańskie burgery z białej fasoli 

Składniki

1 kostka tofu wędzonego
2 szklanki ugotowanej białej fasoli (może też być z puszki)
1/2 cebuli
szczypiorek
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki chili 
1/2 szklanki płatków owsianych
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

Dodatki
pomidor
kiszony ogórek
musztarda
jogurt naturalny 
liście sałaty
bułki

 

Sposób przygotowania

Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić, aby nasiąkły. Cebulę i szczypiorek pokroić na mniejsze kawałki. Tofu rozgnieść widelcem. 

Ugotowaną fasolę zblendować. Dodać do niej tofu, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, szczypiorek i nasiąknięte płatki owsiane. Dodać sól, pieprz, chili i wymieszać. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z masy formować burgery mocno dociskając je dłońmi. Jeśli masa będzie się zbyt mocno lepić do rąk to przepłukać dłonie pod zimną wodą. Kotlety z góry posmarować lekko olejem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na 25 minut. 

Musztardę wymieszać z jogurtem. Bułki przekroić na pół (może je też trochę podpiec w piekarniku, będą bardziej chrupiące), wysmarować sosem i podawać z kotletem z białej fasoli i dodatkami. 

2 komentarze do wpisu „Wegetariańskie burgery z białej fasoli”

Możliwość komentowania jest wyłączona.