Kiszona marchewka z cebulą będzie na dziś. W to lato robię pierwsze kiszonki. Zawsze miałam wrażenie, że przygotowanie ich zajmuje dużo czasu i jest ciężkie. Jak się okazało, zrobienie takiej marchewki lub tradycyjnych ogórków nie jest trudne.
Co więcej, kiszenie tak zmotywowało, że powstał eBook, który możecie pobrać ze strony bloga i jest on darmowy. W nim znajdziecie:
- informacje jak zacząć kisić w domu
- jak wygląda proces fermentacji – tutaj o prosty i zrozumiały tekst jak i świetne ilustracje zadbała Agata z turnip.pl
- 6 prostych przepisów na kiszonki
Zaś Alek z alekgk.com przypilnował, by Wam się eBooka dobrze czytało na każdym urządzeniu.
Kiszona marchewka z cebulą
Składniki
4 duże marchewki
½ cebuli
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
1,5 l solanki
Sposób przygotowania
Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Cebulę pokroić na grubsze plastry. Do wyparzonego słoika przełożyć marchewkę wraz z plastrami cebuli, czosnkiem i ziołami. Zalać letnią solanką, Przycisnąć z wierzchu małym talerzykiem obciążonym kamieniem lub słoikiem z wodą. Ważne, by cała marchewka była zanurzona w solance, nie może wypływać, inaczej zacznie pleśnieć. Odstawić w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) i zostawić na 3 – 5 dni.
Po tym czasie słoik z kiszoną marchewką mocno zakręcić i wstawić do lodówki.
Kiszoną marchewkę można podawać z skropioną oliwą i prażonym słonecznikiem, jest również idealna do kanapek.