Kiszona młoda kapusta

Kiszona młoda kapusta jest prosta w przygotowaniu, przekonałam się o tym sama. Do kiszenia wystarczył mi duży słoik (pojemność do 1,7 l), mały talerzyk, na którym później kładłam mniejszy słoik z wodą, dzięki czemu kapusta nie wypłynęła na powierzchnię. I to w zasadzie tyle. Zostawiłam kapustę w spokoju na 7 dni, po tym czasie była już gotowa. Tak więc, jeśli nadal nie jesteście przekonani, co do zrobienia własnych kiszonek to może ten przepis Was przekona :) A jak już ją zrobicie i będziecie się zastanawiać jak wykorzystać kapustę w kuchni to polecam do łazanek albo zrobić zapiekankę (testowałam ostatnio z tego przepisu) 

Jeśli zaś macie ochotę poznać więcej przepisów na kiszonki to znajdziecie je w naszym ebooku, który można pobrać ze strony. 

No dobra, a teraz przejdźmy do kapusty.

 

Kiszona młoda kapusta

Składniki

½ główki białej kapusty
koperek
1,5 l solanki

 

Sposób przygotowania

Kapustę umyć i obrać z zewnętrznych, luźnych liści. ½ główki kapusty podzielić na 4 części, tak by każda z nich zachowała kawałek głąba. Do wyparzonego słoika włożyć kawałki kapusty, koperek i zalać letnią solanką. Przycisnąć z wierzchu małym talerzykiem obciążonym kamieniem lub słoikiem z wodą. Odstawić w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa) i zostawić na 7 dni. 

Słoik z kiszoną młodą kapustą wstawić do lodówki i przechowywać około 2 tygodni.

 

Sprawdź również przepis na kiszoną marchewkę z cebulą