No słuchajcie! To jest jedna z lepszych past, jakie robiłam. Zostało mi z ostatniego obiadu trochę ugotowanej zielonej soczewicy i batat. Wykombinowałam, że zrobię z tego pastę. Jest genialna! Do kanapek najlepsza. Z przypraw to dodałam trochę chili i sól. Także poniżej podrzucam Wam przepis na pastę z zielonej soczewicy i batatów.
Inspirowałam się tym przepisem.
Pasta z soczewicy i batatów
Składniki
1 batat
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1/4 łyżeczki papryczki chili w proszku
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Batata dobrze wyszorować (nie obierać ze skórki), przekroić na pół. Połówki osobno zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
Soczewicę ugotować tak, by była bardzo miękka.
Za pomocą łyżki wyjąć miąższ batata ze skórki. Przełożyć do miski i dodać ostudzoną soczewicę. Następnie wrzucić resztę składników i zmiksować na gładki krem (mam blender ręczny i dobrze sobie z miksowaniem poradził). Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sprawdź również jak zrobić pastę z białej fasoli.