Paszteciki z ciasta francuskiego na Sylwestra

I zbliżamy się do końca 2020! Ten rok pewnie dla każdego z nas był dość specyficzny. Do tego Sylwester będzie niezapomniany ;) Ale, nie ma co marudzić, bo ja mam dla Was dobry przepis na prostą przekąskę na imprezę. Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami to dobra propozycja na nadchodzącego Sylwestra. 

Przepis testowałam ze strony kwiestiasmaku.com

Paszteciki z ciasta francuskiego

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g kiszonej kapusty
300 g pieczarek
2 małe marchewki
1/2 cebuli
2 łyżki oleju
sól, pieprz 
1 jajko

 

Sposób przygotowania

Kapustę przełożyć na sitko i wypłukać. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Ugotowaną kapustę odcedzić. Ostygniętą i odcedzoną kapustę przełożyć na deskę i posiekać na mniejsze kawałki.

Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie przełożyć do miseczki.

Pieczarki umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przełożyć na patelnię z rozgrzaną 1 łyżką oleju. Smażyć do momentu, aż woda wyparuje, co chwilę mieszając. Następnie dodać zeszkloną cebulę i startą marchewkę. Smażyć przez 5 minut. Dodać posiekaną kapustę, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie wyciągnąć z opakowania i przekroić wzdłuż na dwie części. Na każdą z części ciasta nałożyć nadzienie, układając je bliżej jednego boku. Następnie nałożyć ciasto na nadzienie i zlepić je (można lekko docisnąć ciasto widelcem).

Ciasto z nadzieniem pokroić w podłużne paszteciki i przełożyć na blaszkę z papierem do pieczenia. Z góry posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut.