Rozgrzewające leczo wegetariańskie poleca się na zimę. Przygotowałam z ziemniakami, czerwoną papryką i marchewką. Sycące i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.
Leczo wegetariańskie z ziemniakami
Składniki
0,5 kg ziemniaków
2 czerwone papryki
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pokrojonych
700 g passaty pomidorowej z butelki
olej do smażenia
1/3 łyżeczki chili
1 płaska łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki umyć i pokroić w grubszą kostkę.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodać pokrojone ziemniaki w kostkę, wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut.
W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Oczyścić paprykę z nasion i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w grubsze plastry. Paprykę oraz marchewkę dodać do garnka i smażyć przez 4 minuty. Następnie dodać półtwarde ziemniaki i zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dodać przyprawy, wymieszać i wlać passatę oraz pomidory w puszce pokrojone. Przykryć i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać leczo.