Leczo wegetariańskie z ziemniakami

Rozgrzewające leczo wegetariańskie poleca się na zimę. Przygotowałam z ziemniakami, czerwoną papryką i marchewką. Sycące i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu. 

Leczo wegetariańskie z ziemniakami

Składniki

0,5 kg ziemniaków
2 czerwone papryki
1 cebula
2 marchewki
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów pokrojonych
700 g passaty pomidorowej z butelki
olej do smażenia
1/3 łyżeczki chili
1 płaska łyżeczka papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz 

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i pokroić w grubszą kostkę. 

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym oleju razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodać pokrojone ziemniaki w kostkę, wlać 1,5 szklanki wody i dusić pod przykryciem 15 minut. 

W większym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju. Oczyścić paprykę z nasion i pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić w grubsze plastry. Paprykę oraz marchewkę dodać do garnka i smażyć przez 4 minuty. Następnie dodać półtwarde ziemniaki i zeszkloną cebulę z czosnkiem. Dodać przyprawy, wymieszać i wlać passatę oraz pomidory w puszce pokrojone. Przykryć i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać leczo.