Pierogi z kapustą i pieczarkami – smażone

Pierogi z kapustą i pieczarkami miały się pojawić przed świętami. Jednak nie miałam czasu na publikację i tak dopiero teraz pojawiają się na blogu. Zresztą pierogi to nie tylko na Wigilię. Ja jestem za tym, by pierogi z kapustą robić nawet przez cały rok ;) 

To były moje pierwsze pierogi, jakie zrobiłam sama. Nie mam dużego doświadczenia z ciastem pod nie, ale udało mi się znaleźć idealny przepis, który możesz zobaczyć tutaj (tylko zrezygnowałam z jajka).

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Składniki

na ciasto 
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki ciepłej wody 
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki masła

farsz
500 kiszonej kapusty
300 pieczarek
1/2 cebuli
1 marchewka
sól, pieprz 
olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Kapustę wypłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Garnek przykryć i gotować kapustę przez 40 minut. Następnie odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Następnie posiekać na desce na mniejsze kawałki.

Na patelni z rozgrzanym olejem zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie przełożyć do miski i na tej samej patelni smażyć pieczarki pokrojone również w drobną kostkę (można też zetrzeć pieczarki na tarce o dużych oczkach). Smażyć do momentu, aż woda wyparuje z pieczarek.

Kiedy pieczarki już będą gotowe dodać startą marchewkę na tarce, cebulę, ugotowaną i posiekaną kapustę, wymieszać. Smażyć przez 4 minuty, dodać sól i pieprz do smaku. 

Ciasto na pierogi – Masło roztopić i odstawić by przestygło. Do miski wsypać mąkę, sól. Wymieszać, następnie dodać ciepłą wodę i roztopione masło. Ciasto zagnieść do momentu, aż będzie gładkie. 

Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i wygniatać przez 5 minut. Jeśli będzie się bardzo lepić do dłoni to dosypać trochę mąki. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek ( ok 3 mm). Następnie szklanką wycinać koła. Rozciągnąć je trochę w palcach i na środek dodać po łyżeczce farszu. Złożyć na pół i zlepić dobrze brzegi( ja użyłam widelca i nim docisnęłam). Układać na czystej ściereczce kuchennej wysypanej mąką.

Zagotować wodę w dużym garnku z 1 płaską łyżką soli. Pierogi wrzucać do wrzącej wody partiami (ja wrzucałam po max 15 sztuk do garnka), zmniejszyć ogień i gotować 3 minuty do wypłynięcia (aż ciasto będzie miękkie). Wyławiać łyżką cedzakową na większy talerz. 

Swoje pierogi podsmażyłam jeszcze na patelni z małą ilością oleju.