Churros
Chrupiące na zewnątrz, z miękkim środkiem, maczane w sosie karmelowym – moje pierwsze churros. Przysmak hiszpański, który fantastycznie smakuje na ciepło posypany cukrem pudrem. Razem z pączkamu na tłusty czwartek wpasuje się idealnie. 
Inspirowałam się przepisem z blogu Call me cupcakes.
 
Składniki
100 g masła
250 ml wody
170 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
2 jajka
 
Dodatkowo
olej do smażenia
cukier puder do posypania
 
Sposób przygotowania
Do średniego garnka wlać wodę, dodać masło, cukier, sól i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Wymieszać mąkę z cynamonem i wsypać do garnka. Zdjąć z ognia i energicznie mieszać do momentu, aż ciasto będzie gęste. 
Gorącą masę odstawić by lekko przestygła. Następnie wbić jajka i zmiksować na gładką masę.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego.
Rozgrzać olej do 180 stopni i wyciskać ciasto o długości 10-15 cm. Smażyć po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu. Przełożyć na papierowy ręcznik.
Podawać z rozpuszczoną czekoladą lub sosem karmelowym.

31 komentarzy

  1. Alexa

    Będąc w Barcelonie nie miałam okazji spróbować churros, może teraz mając Twój przepis ud mi się ich posmakować!

    reply to this message
  2. simply lifetime

    idealne! mój J. dałby się za nie pokroić, ja chyba zresztą też! :) cukiernik ze mnie marny, ale może z pomocą Twojego przepisu udałoby mi się coś sklecić? :) trzymaj kciuki! :)

    ściskam! :)

    reply to this message
  3. Marcela

    Ooooo! Churros <3 Uwielbiam!!!!! <3
    Chyba wkrótce zrobię! Zrobiłaś mi takiego smaka….

    serdecznie zapraszam na czekoladowy konkurs :)

    reply to this message
  4. gin

    Bardzo je lubię, ale sama nigdy nie robiłam, bo mi się jakieś takie strasznie skomplikowane wydają… Twoje wyglądają cudownie, z sosem karmelowym musiały smakować niebiańsko :)

    reply to this message
  5. Alicja

    Cześć uwielbiam twoje przepisy zrobiłam bardzo dużo twoich potraw i stały się przysmakami domowymi! zastanawiam się czy masz jakiś fajny przepis na gołąbki na odwrót chętnie bym go zobaczyła na twoim blogu :)

    reply to this message
    1. Marcelina

      Alicja ale mi miłą niespodziankę zrobiłaś takim komentarzem :)
      Mam przepis na takie gołąbki od mojej Babci, więc postaram się nim podzielić :)
      pozdrawiam

      reply to this message
  6. Zebra❤

    O jej ale smakołyki – lubię takie przysmaki :]
    Z chęcią wypróbuję przepis może w weekend, jeśli będziemy w domu :]

    reply to this message
  7. Gosia

    Widziałam je pierwszy raz u Nigelli i zawsze chciałam zrobić, ale jakoś nigdy się nie złożyło. Twoje wyglądają obłędnie i chyba się wreszcie skuszę :)

    reply to this message

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *