Sałatka z jajkiem i awokado

Zauważyłam, że na blogu mam dość mało przepisów na sałatki (tylko jeden!). Więc postanowiłam podkręcić się trochę w tym temacie. Przygotowałam prosty przepis na sałatkę z jajkiem i awokado. Niestety ostatnio w kuchni bywam bardzo rzadko. Kiedy mogę z niej skorzystać, to tylko by ugotować np. jajka. Na szczęście parapet w moim pokoju świetnie nadaje się do przygotowania prostych dań, jak właśnie sałatka. Kolorowa i bardzo sycąca porcja znikła w kilka minut.

Prosta sałatka z jajkiem i awokado

 

 

 Składniki
4 jajka
1 awokado
ogórek
100 g pomidorków koktajlowych
80 g mieszanki rukoli i młodego szpinaku
kilka rzodkiewek

sos do sałatki
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z limonki
5 łyżek oliwy
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
szczypta soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić na ćwiartki. Awokado obrać ze skórki, pokroić na plasterki i wymieszać w misce z rukolą i szpinakiem. Dodać pokrojonego na plasterki ogórka, rzodkiewki i pomidorki koktajlowe. 
Przygotować sos do sałatki – musztardę wymieszać z solą i sokiem z limonki. Dodać oliwę i suszoną bazylię, mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników.
Przelać sos do sałatki, dodać pokrojone jajka i lekko wymieszać.

Awokado i jajko

18 komentarzy

  1. Angie

    Uwielbiam sałatki z dodatkiem jajek, nabierają wtedy takiego konkretnego charakteru; )
    Mam takie pytanie jeszcze, jakim sprzętem fotografujesz?; )

    reply to this message
  2. napiecyku

    Parapet nie tylko nadaje się do przygotowania potrawy, ale również do robienia zdjęć :) Każda sałatka z jajem i avocado dla mnie smakuje wybornie :)

    reply to this message

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *